uvijek na mreži

50 NIJANSI ZELENE: Olja Martinić i restoran Zora bila pripremili rapsodiju od ručka baziranu na najzdravijim namirnicama svijeta Georgea Mateljana

Ekskluzivni meni  baziran na 100 najzdravijih namirnica svijeta Georga Mateljana uz konzultaciju Olje Martinić prezentiran je danas u po mnogima, najboljem splitskom restoranu Zora bila, a potporu je pružio i Winebox by Sina& Alen sa svojim vinima.  Listu od 100 zdravih namirnica koja je već neko vrijeme na snazi i potvrđena od svjetski  priznatih stručnjaka, vlasnici restorana Zora Bila Sandra i Dane Tahirović postavili su u 50 namirnica koje su dostupne svima i za profesinalno, ali i za kuhanje kod kuće. Tako su gosti danas probali Tuna sashimi, Orzoto sa bisqueom od škampa i pečenih kozica, fenomenalnu priču u čaši koja je sastavljena od šparoga, pancete, jaj i tartufa, odležani steak sa povrćem, te na kraju nevjerojatnu panna cotu od bazge, limuna, badema, naranče i maline.

  • Svjetski trendovi u gastronomiji okrenuti su ka zdravoj namirnici i zdravlju konzumenata, a kako ne žeilimo u ovoj temi kaskati za svijetom pripremili smo tematski ručak 50 nijansi zelene – kazala je konzultantica cijele priče, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, te dodala:
  • George  Mateljan, ugledni svjetski znanstvenik, porijeklom Dalmatinac autor je koncepta 100 najzdravijih namirnica svijeta, od kojih čak 90 dolazi s ovog našeg područja. Listu namirnica koju je sastavio trebamo koristiti i prema njoj sastavljati naše svakodnevne potrebe. To su npr. špinat, rajčica, blitva, šparoge, maline, jagode, kivi, ananas, leća, tuna, govedina itd… Drugi čovjek koji je napravio revoluciju u nutricionizmu, predavač na Sorboni, je Zagrepčanin Duško Ehrlich. On je pokazao na koji način nutrijenti dolaze do stanica u organizmu i otkrio je mehanizam njihovog djelovanja. Supružnici Sandra i Dane Tahirović su kazali kako im je bila želja  napraviti meni koji će uključiti zdravu, sezonsku, dalmatinsku namirnicu i koji će istaknuti kreativnost njihove kuhinje, ali i vina autohtonih dalmatinskih sorti za koje je zadužen poznati dvojac iz Winebox-a:
  • – Nije bilo jednostavno jer je od stotinu najzdravijih namirnica 50 voće i povrće. Naravno, nisu svi vegetarijanci, ali čini se da smo uspjeli zadovoljiti ovim odabirom sve apetite – kazala je Sandra.
  • – Moramo osim sunca i mora konačno nuditi i nešto kvalitetno i da prestanemo živjeti u magli da se ništa ne može – duhovito je dobacio Dane.

 Na svjetskoj gastronomskoj sceni, Split je uvijek bio u trendu, a uvođenjem ovakvih principa samo će još jednu potvrditi svoje visoko mjesto i titulu top destinacije – zaključili su kreatori ove prekrasne gastro priče.

S
Komentiraj