uvijek na mreži

Ani Mariji Veselčić nagrada za najbolju epizodnu ulogu na Festivalu jugoslovenskih pozorišta

Foto: Matko Biljak

Mlada glumica Ana Marija Veselčić dobila je nagradu Ardalion za najbolju epizodnu ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu koji završava danas u Užicu za ulogu Bianke u predstavi Hrvatskog narodnog kazališta Split Kroćenje goropadnice Williama Shakespearea. Ana Marija Veselčić ovu nagradu dobila u jakoj konkurenciji, na festivalu na kojoj su nastupila neka od najvećih glumačkih imena uglednih kazališta kao što su Atelje212, beogradsko Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar…    

Predstava Kroćenje goropadnice u režiji Ivana Plazibata izvedena je 9. studenog na sceni Narodnog pozorišta Užice u sklopu 23. JPF-a koji se održao od 5 – 12. studenog a na njemu sudjeluje sedam predstava kazališta iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Lenka Udovički, glumica; Dragana Varagić, glumica; Slobodan Obradović, dramaturg; Dario Harjaček, redatelj i producent Janko Ljumović. Publika je Kroćenju goropadnice dala prosječnu ocijenu 4,30 pa je splitska predstava tako trećeplasirana po sudu gledatelja, odmah nakon prvoplasirane Kad bi Sombor bio Holivud NP Sombor i Korešpodencije Zvezdara teatra.

Nastao 1996. u vrijeme nestajanja mnogih regionalnih festivala JPF je u počecima okupljao najbolje predstave iz Srbije i Crne Gore, da bi se potom proširio na regiju, prostor na kojem se govori istim ili sličnim jezikom tako da je stalni podnaslov festivala Bez prevoda. Ovogodišnju selekciju potpisuju hrvatski kazališni kritičar Bojan Munjin i Zoran Stamatović, direktor Festivala i NP Užice. Osim HNK Split na Festivalu su nastupili još i Zvezdara teatar, Narodno pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište i Atelje 212 iz Beograda, Narodno pozorište Sombor i Budva Grad Teatar. Slogan ovogodišnjeg festivala opaska je Branislava Nušića „Bolje da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“.
Foto: Joško Šupić
Ana Marija Veselčić, rođena 1994. u Vinkovcima, ove godine diplomirala je Glumu na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu no splitskoj i hrvatskoj kazališnoj javnosti već poznata po zapaženim ulogama koje je ostvarila u svim splitskim kazalištima (HNK Split, Gradsko kazalište mladih, Gradsko kazalište lutaka i Playdrama). Dobitnica je najuglednije hrvatske kazališne nagrade, one Hrvatskog glumišta 2017. za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina a za ulogu u predstavi Zbunjoza, redatelja Ivana Plazibata. Za istu glumačku kreaciju prošle je godine dobila i nagradu Mala liska na festivalu Mostarska liska.

Komentiraj