uvijek na mreži

BISER MORA: Prezentacije jela od hummusa i Kotanyi suhe marinade

U nastavku drugog dana Bisera mora održana je radionica jela od hummusa sarajevskog chefa Hamid Hadžić, viteza kulinarstva za jugoistočnu Europu koji je 30 godina radio u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”.

Danas je šef kuhinje u Hotel Hillsu Sarajevo, najvećem kongresnom hotelu u jugoistočnoj Europi i veliki promotor tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine. Sa suprugom Zehrom Neretlić Hadžić, također vrsnom kuharicom, pokazao je kako napraviti čorbu od hummusa, falafel, pastu od hummusa uz tjesteninu koja se može poslužiti kao prilog jelima ili namaz te kao punjene jajima.

Dodajmo, Hadžić je u karijeri kuhao za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda, Juana Antonia Samarancha i mnoge druge istaknute osobe svijeta.

Edukaciju i prezentacija o pomno osmišljenima suhim marinadama Kotanyi na Biser mora 2021 vodio je chef Željko Neven Bremec. Dodajmo, radi se suhih marinadama, proizvodima vrhunske kvalitete s isključivo prirodnim sastojcima po recepturama iskusnih chefova. Bez umjetnih su boja, konzervansa i pojačivača okusa. Bremec je pripremao biftek s Grill Argentina mješavinom, svinjski vrat i rebarca s kombinacijom začina za dimljena rebra u kombinaciji s dehidriranim medom. Pileća krilca na radionici začinjena su Grill Mexiko kombinacijom, a otkošteni pileći bataci bili su s Kentucky suhom marinadom,a mogao se kušati i chili con carne.

“Grill Argentina bifteku daje posebnost okusa, ističe sočnost mesa, daju jednu notu koja daje dodatnu posebnost odležanim argentinskim goveđim odrescima. Svinjski vrat i rebarca marinirali smo mješavinom “Svinjska rebrica s medom “(Spare ribs mit Honig), a radi se o svježim i oštrim okusima s kiselkastim i slatkastim nijansama što daju blagu pikantnost, koja je idealna za provjerene recepture od svinjetine” – naveo je Bremec.

Bremecovu priopremu jela popratila je radionica izrade vinske karte koju je vodio vinski stručnjak Andro Jeličić iz Never Greena, a uz kušanja niza pjenušavih te biranih i crnih vina, uputio nas je u vinske karakteristike Hrvatske – kao vinskog mozaika koji brojem autohtonih sorti nadmašuje i francuske regije.

– Malo smo i prekrasna zemlja u kojoj ima tisuće puta više raznolikosti nego Bordeaux, jedna od najcjenjenijih vinskih regija na svijetu. Hrvatska ima ukupnu proizvodnju koliko i najmanji industrijski vinski podrum u Argentini. Tamo imate troje zaposlenih, robote, a proizvodnju 10.000 boca hrvatskog rosea od Šembera rade tri koljena cijele obitelji. Sve se radi ručno, svaka bobica se „tipka“. Iako se ne možemo uspoređivati sa svjetskim vinskim regijama, ono na što možemo biti ponosi i pokazati našim gostima jest da smo u nečemu najbolji na svijetu, a to je naša vinska raznolikost. Mi u jednom selu u dvije kuće od iste sorte radimo različita vina – naveo je Jeličić.

Komentiraj