uvijek na mreži

Božićni koncert Zbora i Orkestra HNK Split

 

Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak i subotu 21. i 22. prosinca s početkom u 20 sati na velikoj sceni splitskog kazališta izvest će tradicionalni Božićni koncert. Pod ravnanjem maestra Jure Bučevića te uz solistički nastup tenora Bože Jurića Pešića publiku će povesti na glazbeno putovanje svijetom izvedbom skladbi povezanih sa slavljem Božića iz različitih podneblja.

Koncert će otvoriti uvertira opereti Šišmišu Johanna Straussa mlađeg, vjerojatno najpopularnije od svih opereta. Slijede stavci Božićna noć i Ples zvijezda iz orkestralne suite Badnja večer Nikolaja Rimski-Korsakova a potom će, po prvi put u Splitu, biti izvedena skladba Danzón meksičkog skladatelja Artura Marqueza. Jedna je to od najpopularnijih i najizvođenijih orkestralnih djela suvremene meksičke klasične glazbe, praizvedena 1994. u Mexico Cityju

Napisana za orkestar, skladba uključuje solo dionice za klarinet, obou, klavir, violinu, trubu, flautu i piccolo. Inspiracija skladatelju bio je ples danzón koji korijene vuče iz Kube, a udomaćen je u meksičkoj saveznoj državi Veracruz. Svjetsku popularnost skladba je stekla kada ju je Orkestar mladih Simón Bolívar iz Venezuele uvrstio u program svoje turneje po Europi i Americi 2007. Tri njemačka plesa Wolfganga Amadeusa Mozarta nastala su 1791. za vrijeme Mozartove službe u Beču na položaju Kammermusicusa (Carskog komornog skladatelja). Adeste fideles (Pristupite vjerni) popularni je božićni napjev čije se autorstvo najčešće pripisuje engleskom skladatelju iz 18. stoljeća Johnu Francisu Wadeu, a na predstojećem koncertu bit će izvedena u obradi Šime Marovića. Cantique de Noël Adolphea Adama otpjevat će tenor Bože Jurić Pešić. Ovaj božićni napjev Adam je skladao 1847. O Tannenbaum njemački je božićni napjev nastao na temelju tradicionalne narodne pjesme. Još jedan od omiljenih božićnih standarda, Bijeli božić Irwinga Berlina otpjevat će Bože Jurić Pešić uz Zbor i Orkestar splitske Opere. Zaboravljeni snovi i Vožnja saonica američkog skladatelja Leroya Andersona, jednog od velikih američkih majstora lake orkestralne glazbe 20. stoljeća u obradi Jure Bučevića zaključit će program koncerta.

Violinist i dirigent Jure Bučević osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stiče u rodnom Splitu. Po završetku studija violine radi kao profesor i voditelj orkestra pri Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Dugogodišnji je član orkestra Opere HNK Split, a odnedavno i asistent dirigenta. Svoj drugi studij, dirigiranje, završava 2018. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavao se kod mo.Uroša Lajovica i prof. Colina Mettersa koji su djelovali na čuvenim akademijama u Beču i Londonu. Radio je s mnogobrojnim domaćim i inozemnim ansamblima od kojih izdvajamo Dubrovački simfonijski Orkestar, Sarajevsku filharmoniju, Orkestar Opere HNK u Osijeku, Orkestar Opere HNK Split, Komorni orkestar Grada Splita čiji je osnivač i umjetnički voditelj. Gostovao je na pozornicama u Zagrebu, Vukovaru, Stuttgartu, Sarajevu, Madridu… Od nagrada valja izdvojiti prvo mjesto na prestižnom natjecanju orkestara u Zagrebu 2017.

Komentiraj