uvijek na mreži

BRZI SODA KRUH SA PARMEZANOM

Brzi kruh sa sodom bikarbonom bez kvasca i bez potrebe za uzdizanjem prava je stvar za sve one koji nemaju puno vremena biti u kuhinji. Porijeklo vuče iz Irske, soda bikarbona se u tijestu ponaša kao kvasac, ali da bi soda “proradila” potrebno joj je nešto kiselo: Irci koriste mlaćenicu (buttermilk ), a iako sam je pronašla u našim trgovinama, ako je nemate, možete koristiti i jogurt. Moja mater je rekla da joj je poslužilo i kiselo mlijeko. Ovo je recept slavnog Paula Hollywooda koji je dodao sireve (i pirjani češnjak!), a ja sam isprobala pa vam pišem recept. Ako ste na dijeti, preskočite ovaj tekst!

SASTOJCI:

100g integralnog brašna

400g glatkog brašna

1 žličica sode bikarbone

1 žličica soli

100g ribanog parmezana

150 g ribanog cheddara ili gaude

400 ml mlaćenice ( Buttermilk 400ml)

POSTUPAK: U posudu stavite brašno, sol, sodu bikarbonu, naribani cheddar, naribani parmezan (ostavite malo za posip), te dodajte mlaćenicu. Ono što je važno kod ovog kruha je da se nikako ne smije previše mijesiti. Tek toliko dok oblikujete dvije kugle. Prerežite ih po vrhu u križ, pospite parmezanom i stavite u zagrijanu pečnicu na 180 C. Pecite ga pola sata. Od početka izrade do pečenog kruha treba vam svega 45 minuta. Dobar tek!

Komentiraj