uvijek na mreži

Cappuccino mora imati mekanu pjenu, a espresso najviše trideset centilitara

Konobari koji su na Ground Gourmetu u Makarskoj osvojili odličja, otkrili su nam tajne dobre kave

Espresso treba imati 25 do 30 centilitara, a pjena koja je na vrhu mora biti postojana – podučio nas je Osječanin Matija Matijaško majstor pripravljanja kave koji se u Makarskoj na Grand Gourmetu, na natjecanju barista okitio s nekoliko odličja. U Osijeku su kazao nam je, gosti zahtjevni, ali ni približno koliko su naprimjer Splićani koji poznato je, imaju najviše kombinacija ovog omiljenog napitka.

Nećemo odustati od edukacije naših gostiju

– Kava s mlijekom u veliku, kava s ladnim do pola, kratka s kap toplog, kava miks… mogli bismo do sutra nabrajati – šaljivo je zaključio pobjednik natjecanja Ante Bikić, te dodao kako Splićani znaju ponekad biti i neugodni.

  • Nema veze što ja cijeli život kuvam kave, ”on” je pije svaki dan i ”on” zna više od mene. Zna kako se što treba napraviti. Dok mi u Splitu napravimo jedan korak u edukaciji, u ostatku svijeta to ide puno brže pa su drugi uvijek ispred nas – požalio se Ante.

20161110_102319

Posebno zanimljivo bilo nam je izlaganje nagrađenog Tonija Matasa koji nam je napravio capuccino.

  • On se od velikog macchiata razlikuje u količini, cappuccino je do vrha, a macchiato otprilike prst kraći u velikoj šalici, a ona tvrda pjena koju mi u šali zovemo ”čarli pjena” i koja izgleda kao da ste oprali suđe, užasna je izmišljotina, vjerojatno nastala u Splitu – rekao je Toni. Ovo lijevo je cappuccino, desno na fotografiji je macchiato, svugdje u svijetu se tako servira, a mi vodimo borbe da ljudima dokažemo da je jedino tako ispravno. No, nećemo odustati od edukacije naših gostiju – kategoričan je Matas.

Tampanje kave tj. stiskanje kave u portafilteru je također jako bitno kod pripreme espressa – doznali smo od profesora Turističko-ugostiteljske škole iz Splita Dragana Todorovića koji nam je rekao kako svoje učenike savjetuje  da paze na vremenske prilike jer je i to jako važno kod pripreme kave.

Kad je jugo i kava je puna vlage pa zbog toga brzo proteće, a treba znati da propuštanje kave u šalicu kroz postojan i tanki mlaz treba trajati 25 sekundi  – zaključio je profesor.

Komentiraj