Mnogi od vas sigurno pamte simpatičnu Baricu iz kulinarskog showa “3,2,1 kuhaj” a buhtle koje je jednom zgodom pripremila u toj emisiji, osvojile su mnoga gastro srca. Mi vas danas podsjećamo na taj recept jer se u hladnim večerima najbolje ugrijati ovom toplom poslasticom. Punjenje smo kombinirali pa su neke sa pekmezom, a neke sa nutellom. Evo recepta:
Sastojci za 15 buhtli:
500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1 cijelo jaje + 2 žumanjca
40 g šećera
250 ml mlijeka (sobne temperature)
100 ml ulja
malo limunove korice
1 jušna žlica ruma
1 vanilin šećer
1 jušna žlica meda
1 suhi kvasac
Priprema:
Smočite kvasac u 100 ml mlijeka i stavite ga negdje na toplo. Dok se kvasac diže, umijesite ostale sastojke – jaja, šećer, sol, ostatak mlijeka, ulje, med, rum, limunovu koricu, pa tek na kraju brašno i kvasac. Dobivenu smjesu tucite kuhačom u zdjeli. Tijesto je gotovo kada se prestane lijepiti za zdjelu, te se lijepo odvaja od stijenki.
Zdjelu s tijestom ostavite na toplom, pokrivenu krpom. Kad se tijesto podigne, pobrašnite stol i valjak i razvaljate tijesto na otprilike 1 cm visine, ne smije biti niti pretanko niti predebelo. Potom ga izrežite na 30-tak kocki jednake veličine.
Jednu kocku prstom udubite u sredini, kao da radite jastučić. U njega stavite žlicu marmelade. Potom ga poklopite drugom kockom tijesta, stisnete rubove i napravite ovalni oblik ili kuglicu. Uključite pećnicu na 180°C. Dok čekate da se ugrije, namastite lim ili vatrostalnu zdjelu i stavite kuglice (jednu do druge formirajte krug) i po želji premažite mješavinom žumanjka i ulja za sjaj. Buhtle pecite otprilike pola sata, sve dok ne dobiju crvenkastu boju.