uvijek na mreži

Danas se obilježava Dan mimoza!

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice naziva se Dan mimoza, a obilježava se na splitskoj rivi od 10 sati

U organizaciji Županijske lige protiv raka Split i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u subotu, 19. siječnja, od 10 do 14 sati, na splitskoj rivi održat će se 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.
U današnje se doba gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti, a ako se razvije rak, liječenje je lakše i uspješnije što se on ranije otkrije. Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, a koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Navedene promjene su povezane s infekcijom humanim papilomavirusom (HPV). HPV se prenosi spolnim putem i to ne samo penetracijom, već i kontaktom „kožu od kožu“ u području spolovila. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Samo će kod malog broja žena infekcija HPV-om perzistirati duže vremena i doći će do razvoja raka vrata maternice. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome, dok uznapredovale stadije raka prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda – PAPA testa, kolposkopije i biopsije.
Zašto se ovaj dan naziva Danom mimoza?

Zbog toga što Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost. Kako cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, kada je u pitanju vlastito zdravlje.

Komentiraj