uvijek na mreži

Ovo je najzdravije voće na svijetu

Datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datule su prava prirodna multivitaminska bomba, koju mogu koristiti djeca i odrasli. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Pogledajte zbog čega ih treba jesti:
1. Odličan su izvor željeza pa bi anemični pacijenti trebali bi jesti što više datula. 100 gr datula sadrži oko 0,90 gr željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti.
2. S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, datule se nazivaju ”vitaminima za oči”.
3. Datule sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, datule pomažu da se crijevna flora što brže obnovi.
4. Isto kao što zaustavljaju dijareju, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi i izbaci iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datula i navečer ih potopiti u čistu vodu. Tijekom noći datule će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva.
5. Zbog visokog udjela hranjivih tvari, datule kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine.
6. Datule imaju sposobnost da smanjuju nivo LDL neželjenog kolesterola u tijelu.
7. Datule su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog tlaka. One sadrže vrlo malo natrija, a bogate su kalijem.
8. Datule sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak.
9. Datule sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava dalje kvarenje zuba. Datula se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Komentiraj