Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života domaćeg stanovništva ali i poseban dragulj koji ugostitelji nude svim posjetiteljima. Vrijeme je povećanog interesa za sport a tako je bilo i kroz povjest. U Antičko doba slavljeni su sportaši o čemu svjedoče brojne skulpture. O njima smo naučili iz dijela umjetnika pa tako Apoksiomen predstavlja atletičara nakon utrke dok sa svoje kože otklanja prašinu i znoj.
Bili su očito vrlo utrenirani a danas znamo i da su pazili na prehranu. Istraživači su u nekadašnjem starogrčkom središtu Efesu pronašli kosti boraca iz arena šro je bilo važno u dokazivanju njihove sportske prehrane.
Borce su zvali Ječmeni ljudi. Imali su pokrovitelje tj sponzore koji su brinuli o njihovom zdravlju i prehrani. Upravo je ječam, zob i proso a posebno ječam bio u svakodnevnom jelovniku.
Kada pogledamo nutritivni sastav ječma koji im visoku kalorisku vrijednost a nizak glikemiski indeks nije slučajno da su ga stavili u centar prehrane tadašnjih sportaša. Jedna je od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži vit B12 a organizmu osigurava vitamine A, D, E te vrlo važne minerale ( Fe, MG,J, Co.Zn.
Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.
Zahvaljujući mudrosti u britvljenju amfora namirnice su se čuvale od kvarenja a posebno od opasnih plijesni.
Napitak od ječma imao je i zdravstvene benefite dok se sladilo i brašno nalazi u brojnim receptima Grčke i Rima.
„Mediteranski način prehrane je jako živ i dinamičan model. Veseli nas rekonstrukcija jela naših predaka, ali i kreiranje novih, odnosno trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: Ostavljajući svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“
Prema ideji Šime kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, Suorganizatori i naš domaćin hotel Ambasador ima i gastropartnere a to su Vino.like distribucija Vinoteka Winebox koji već godinama rade na promociji malih vinara i autohtonih sorti prvenstveno Dalmacije i cijele Hrvatske. Ovom prilikom predstaviti će Zlataricu, autohtonu sortu vrgoračkog vinogorja iz vinarije Pilač i plavac mali s položaja Ivan Dolac na otoku Hvaru mladog vinara Marija Carića iz njegove vinarije Bell’Iakov. Ove dvije dalmatinske sorte izvrsno će se upariti s grahoricama koje su na meniju.
Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislio je i pripremio chef Ivica Katić a sve u skladu sa našem slavljenu sporta i leguminoza:
HLADNO PREDJELO
- Salata od pšenice sa zelenim povrćem
- Srdela na Milanski s kremom od slanutka i cikle
TOPLO
- Orzo s dimljenim plodovima mora
- Bakina Bara s raštikom i molom
- Varivo od leće s domaćim kobasicama
- Pšenica i cikla A la Risotto
- Popečci od pšenice i slanutka
A OD SLASTICA
- Pastiera
- Fritule s likerom od mastike
PARTNERI:
Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.
Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. godine. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanoga odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na zaštićenim područja kojima upravlja. Javna ustanova upravlja sa 39 zaštićenih područja na području Splitsko -dalmatinske županije koja su razvrstana u 4 kategorije Posebni rezervat, Spomenik prirode, Značajni krajobraz i Spomenik parkovne arhitekture. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Ustanova upravlja velikim površinama kopna i mora Splitsko-dalmatinske županije.
Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.
Zanimljivo: Na sv Barbaru na otoku Braču kuha se jelo BARA. U tom čarobnom jelu je devet sočiva i to: biž, bob, sikirica, slanutak, fažol ,fimentun, sočivica,orzo i pšenica. BARA se kuha i u drugim krajevima i nekgdje sa pet a negdje čak i sa 13 grahorica+žitarica. Važno je da mora biti neparan broj i to se jako pazi.