uvijek na mreži

GASTROADVENT: Radijski novinari upalili drugu svijeću, chef kuhinje hotela Ambasador Ivica Katić oduševio jelima od sočiva

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteranski način  prehrane koji je u središtu stila života domaćeg stanovništva ali i poseban dragulj koji ugostitelji nude svim posjetiteljima. Vrijeme je povećanog interesa za sport a tako je bilo i kroz povjest. U Antičko doba slavljeni su sportaši o čemu svjedoče brojne skulpture. O njima smo naučili iz dijela umjetnika pa tako Apoksiomen predstavlja atletičara nakon utrke dok sa svoje kože otklanja prašinu i znoj. 

Bili su očito vrlo utrenirani a danas znamo i da su pazili na prehranu. Istraživači su u nekadašnjem starogrčkom središtu Efesu pronašli  kosti  boraca iz arena šro je bilo važno u dokazivanju njihove sportske prehrane.

Borce su zvali Ječmeni ljudi. Imali su pokrovitelje tj sponzore koji su brinuli o njihovom zdravlju i prehrani. Upravo je ječam, zob i proso a posebno ječam bio u svakodnevnom jelovniku.

Kada pogledamo nutritivni sastav ječma koji im visoku kalorisku vrijednost a nizak glikemiski indeks nije slučajno da su ga stavili u centar prehrane tadašnjih sportaša. Jedna je od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži vit B12 a organizmu osigurava vitamine A, D, E te vrlo važne minerale ( Fe, MG,J, Co.Zn.

Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

Zahvaljujući mudrosti u britvljenju amfora namirnice su se čuvale od kvarenja a posebno od opasnih plijesni.

Napitak od ječma imao je i zdravstvene benefite dok se sladilo i brašno nalazi u brojnim receptima Grčke i Rima.

 „Mediteranski način prehrane je jako živ i dinamičan model. Veseli nas rekonstrukcija jela naših predaka, ali i kreiranje novih, odnosno trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: Ostavljajući svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

Prema ideji Šime kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, Suorganizatori i naš domaćin hotel Ambasador ima i gastropartnere a to su Vino.like distribucija  Vinoteka Winebox koji već godinama rade na promociji malih vinara i autohtonih sorti prvenstveno Dalmacije i cijele Hrvatske. Ovom prilikom predstaviti će Zlataricu, autohtonu sortu vrgoračkog vinogorja iz vinarije Pilač i plavac mali s  položaja Ivan Dolac na otoku Hvaru mladog vinara Marija Carića iz njegove vinarije Bell’Iakov. Ove dvije dalmatinske sorte izvrsno će se upariti s grahoricama koje su na meniju.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislio je i pripremio chef Ivica Katić  a sve u skladu sa našem slavljenu sporta i leguminoza:

HLADNO PREDJELO

  • Salata od pšenice sa zelenim povrćem
  • Srdela na Milanski s kremom od slanutka i cikle

TOPLO

  • Orzo s dimljenim plodovima mora
  • Bakina Bara s raštikom i molom
  • Varivo od leće s domaćim kobasicama
  • Pšenica i cikla A la Risotto
  • Popečci od pšenice i slanutka

 A OD SLASTICA

  • Pastiera
  • Fritule s likerom od mastike

  PARTNERI:

Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.

Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. godine. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanoga odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na  zaštićenim područja kojima upravlja. Javna ustanova upravlja sa 39 zaštićenih područja na području Splitsko -dalmatinske županije koja su razvrstana u 4 kategorije Posebni rezervat, Spomenik prirode, Značajni krajobraz i Spomenik parkovne arhitekture. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Ustanova upravlja velikim površinama kopna i mora Splitsko-dalmatinske županije.

Grad  Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.

Zanimljivo: Na sv Barbaru na otoku Braču kuha se jelo BARA. U tom čarobnom jelu je devet sočiva i to: biž, bob, sikirica, slanutak, fažol ,fimentun, sočivica,orzo i pšenica. BARA se kuha i u drugim krajevima i nekgdje sa pet a negdje čak i sa 13 grahorica+žitarica. Važno je da mora biti neparan broj i to se jako pazi.

Komentiraj