uvijek na mreži

GASTROADVENT: Svijeću druge adventske nedjelje zapalili novinari TV postaja

GASTOADVENT (NI)JE LUK I VODA naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, sada već tradicionalnog splitskog događanja u vrijeme Adventa. Na ideju nutricionistice Olje Martinić, ovogodišnji Gastroadvent ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina.

Količina ljekovitih tvari u bijelome luku u neposrednoj je vezi s tlom na kojem uspijeva, a kako je područje oko Splita bogato termalnim izvorima pa stoga i češnjak kao i drugo povrće smatramo iznimno zdravstveno vrijednim. Termalne vode natapaju tlo pa ga čine posebnim za vegetaciju, a istodobno hlapljive komponente poboljšavaju kvalitetu zraka. Sumporne termalne vode koriste se u terapiji kod pojedinih dermatoloških problema, problema sa dišnim sustavom a posebno kod kroničnog reumatizma i neuralgija. Sumporne termalne vode pomoć su i kod kroničnog umora te u antistres programima.

Mnogostruke su koristi njegove konzumacije:

– stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu
– antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore
– antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu
– sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.
– sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno

Četiri nedjelje Adventa Split živi sa četri događanja Gastroadventa. Paljenje Prve adventske svijeće u nedjelju, 2. prosinca 2018. godine, u 12 sati u uglednom splitskom restoranu CHOPS GRILL Steak & Seafood (Split, Tončićeva 4), a danas je domaćin bio isto tako ugledni splitski restoran Zora bila (Šetalište Petra Preradovića 2).

Svijeću druge adventske nedjelje zapalili su novinari TV postaja uz ekluzivnog gosta g. Ziesel Dr. Günther doajen ORF televizije i osnivač projekta Alpe Dunav Jadran, te urednicu Dariu Marjanović i novinare hrvatskog dijela međunarodne koprodukcije Alpe Dunav Jadran, predsjednika gradskog vijeća Igora Stanišića i predsjednice turističke zajednice grada Splita Alijane Vukšić i Splitsko-dalmatinske županije Joška Stelle.

Split je grad voda ( morska voda, termalne vode, izvorske vode, kišnice…) i to ga određuje geografski ali predviđa dobru gospodarsku i turističku budućnost. Najpriznatija svjetska futurologinja prehrane Morgaine Gaye predviđa novi trend a to je voda. Ozbiljni znanstvenici istražuju vodu, kako je obogatiti i nutritivno poboljšati te učiniti što korisnijom u zdravstvenom smislu.

Tijekom trajanja manifestacije jela od bijelog luka po promotivnim cijenama moći ćete probati i kod ostalih naših partnera: konoba Lučac, Movi, Pizzerija Galija, Bokerija, Bakra-Steak & Pizza Bar, Zora Bila, hotel Marvi, Hotel Vestibul, Hotel Park, Restoran ZOI, Dolcemanija, Brasserie on 7, Apetit restoran u kojim se mogu probati specijalna jela koja povezuje dalmatinski luk (češnjak).

Komentiraj