uvijek na mreži

HAJDUK UPLATIO GRADU 2.690.999,80 KUNA I U POTPUNOSTI VRATIO KREDIT

Pet godina nakon podizanja kredita od 30 milijuna kuna kojim je klub spašen od stečaja, Hajduk je uplatio Gradu iznos od 2.690.999,80 kuna čime je dugovanje u potpunosti vraćeno.

– Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo današnjom uplatom u potpunosti zatvorili dug po jamstvu za kredit koji smo imali prema Gradu. Grad je jamstvom pomogao Hajduku u trenutku kad mu je to bilo najpotrebnije. Danas se kao vlasnik ponaša partnerski i odgovorno te smo uz puno truda, kvalitetnu suradnju i bez ugrožavanja poslovanja Kluba, vratili dug i zatvorili još jedno bitno poglavlje. Još jednom hvala svim gradskim upravama koje su kroz ove godine svojim odlukama pokazale povjerenje i razumijevanje prema Hajduku, a nadam se kako smo odgovornim poslovanjem i vraćanjem duga to povjerenje opravdali. Vjerujem da su današnjim činom i svi zagovornici toga da se Hajduku pomogne te 2012. godine konačno došli na svoje. – poručio je predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos.

Prisjetimo se kako je 12. prosinca 2012. godine Gradsko vijeće odbilo je dati jamstva za spas Hajduka, no već 15. listopada 2012. je na sjednici jamstvo za saniranje hitnih obveza, sprječavanje ovršnih postupka i osiguranja tekuće likvidnosti ipak izglasano.  Sjednici je nazočilo samo 16 vijećnika koji su bili jednoglasni. Paralelno sa sjednicom, ispred Banovine bilo je nekoliko tisuća pripadnika Torcide i koji su čekali odluku vijeća. Nedugo zatim, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državnu potporu za sanaciju sadržanu u jamstvu koje je Grad Split dao klubu i kredit od 30 milijuna kuna podignut je u dvije banke (PBZ i HYPO) u iznosima po 15 milijuna kuna.

Hajduk je 2013. godine vratio dio duga, no nije mogao pratiti ugovorenu dinamiku pa je Grad Split kao jamac podmirio dug prema bankama u visini 23.000.000,00 kn u listopadu i studenom 2013. te u siječnju 2014. ostatak od 8.192.478,78 kuna. Hajduk se tada obvezao podmiriti dugovanje u roku od tri godine. Grad je obračunao kamate na dug za jamstvo od dodatnih 1.132.302,99 kuna.

Kroz taj period klub umjesto Grada izvršava neophodna ulaganja u stadion te je u više navrata u skladu s mogućnostima podmirivao svoju dug koji je prije Gradskog vijeća u listopadu 2016. iznosio 25.470.765 kuna. Još jednom tražena je odgoda plaćanja od dodatne godine dana, što su vijećnici, prepoznavši pozitivne trendove u poslovanju Kluba i odobrili. Uz uplate, klub cesijama potraživanja od organizatora Ultra Europ Festivala Hajduk nastavlja vraćati svoj dug. U proračunu Grada Splita za 2017. godinu za rad Akademije izdvojen je iznos od 5 milijuna kuna, a jednako je predviđeno i za 2018.

Odlukom Gradskog vijeća 12. prosinca ove godine, a na temelju nalaza sudskih vještaka i korekcija od strane gradskih službi, Hajduku je priznat dio ulaganja u stadion Poljud za  prethodnih devet godina u visini od 9,86 milijuna kuna.

Nakon svega, Hajduk je još uplatio Gradu 2.690.999,80 kn što na današnji dan, na zadovoljstvo obje strane, znači da je u potpunosti podmireno i zatvoreno dugovanje HNK Hajduk prema Gradu na ime kredita.

Foto: Hajduk.hr

Komentiraj