uvijek na mreži

Jedna od najstarijih gimnazija proslavila svoj dan i 201. rođendan!

Don Frane Bulić, Natko Nodilo, Vid Morpurgo, Vladimir Nazor, Tin Ujević,Josip Pupačić, Ante Trumbić pohađali su Prvu gimnaziju

Jučer je Prva gimnazija obilježila svoj Dan škole, te ujedno i 201. rođendan.Na dan 20.11. 1817. austrijska je vlada osnovala Prvu državnu gimnaziju na temelju sjemenišne gimnazije iz 1700. U ta dva stoljeća Prva gimnazija odgojila je mnoge uglednike od kojih su nam neki poznati ; arheolog don Frane Bulić, Natko Nodilo, Vid Morpurgo, Vladimir Nazor, Tin Ujević,Josip Pupačić, Ante Trumbić i još mnoge velikane hrvatske povijesti.Kao jedna od najstarijih gimnazija u Hrvatskoj duboko cijeni tradiciju i trud svojih učenika. Pod zajedničkim geslom : Pokreni se, pomozi!

Prikupljala su se sredstva za najpotrebitije te udrugu “Most” kojoj su donirani i mnogobrojni kolači. Već tradicionalno učenici ali i profesori potrudili su se i osmislili bogat program zabavnih događanja pa se tako igrala tombola, održavao šahovski turnir, matematička predstava i kvizovi znanja.

Valja spomenuti i humanitarni sajam u dvorištu škole na kojem se moglo po povoljnim cijenama kupiti kolače iz kućne radinosti, knjige, odjeću, ćevape ali i usluge kao proricanje sudbine, masaže ili pak frizure.

Ne možemo zaboraviti ni mlade glazbene talente koji su upriličili izvrstan koncert pred publikom učenika i profesora, a pridružili su im se i sudionici ovogodišnjeg mjuzikla “Our House” koji su izveli nekoliko pjesama. Uzbudljiv dan začinile su nogometne utakmice jezičara protiv klasičara, a zatim i učenika protiv profesora. Dan je protekao u pozitivnoj atmosferi koja je povezala učenike u predivnom zajedničkom cilju te koju ni promjenjive vremenske prilike nisu mogle uzdrmati.

 

Tekst: Jana Videka

Komentiraj