uvijek na mreži

Kakvo nas vrijeme očekuje za Uskrs?

Piše: Ojdana Koharević

Travanj nas je na početku uljuljkao i razmazio toplinom, no iza stabilnog početka mjeseca slijedi nestabilan nastavak pa će i uskrsni blagdani biti u znaku vrlo promjenjivog vremena. Pogoršanje vremena s kišom i vjetrom zahvatilo je već tijekom petka kontinentalne predjele, a u isto vrijeme Dalmacija se grijala na gotovo 20 stupnjeva, što su itekako iskoristili brojni šetači i rani kupači jer je i more dostiglo oko 15 stupnjeva.

Slično vrijeme na žalost neće potrajati u subotu, očekuje nas jugo, kiša, uz povremena sunčana razdoblja, a zatim bura, te u nekim kontinentalnim predjelima snijeg i mraz što će, na žalost, biti pogubno za poljoprivredu.

Snijeg u travnju, prvom pravom proljetnom mjesecu? Čini se nemoguće, no itekako je moguće što dokazuje pogled u ne tako davnu meteorološku povijest. Lani je ovaj mjesec započeo upravo zimskim scenarijem; snijeg i led na planinama, ali i u nizinama, bura je ohladila Dalmaciju na svega nekoliko stupnjeva iznad nule, a u zaleđu Dubrovnika te u samom gradu bilo je i snijega.

Hladni travanj s polarnim prodorom pamti se iz nešto ranijih godina, 2003. je na Velebitu tako čak minus 14 stupnjeva. Kiša i snijeg označili su i travanj 2015.godine, a ciklona je danima bila na području Dalmacije. 
Kako se sada čini, Dalmaciju će zaobići snijeg i minusi u travnju, no juga, kiše i bure će biti već ovoga blagdanskog vikenda pa ćemo se ponovno vratiti kišobranima i toplijoj odjeći na koje smo proteklih dana potpuno zaboravili.

Komentiraj