uvijek na mreži

KOMIŽA –porinuće sandule MOLO PALAGRUŽA

Sandula, posebna vrsta broda koju su za ribolov razvili komiški ribari, ponovno plovi, ovoga puta na Atlantik, na europski Festival mora i maritimne baštine koji će se u svibnju održati u francuskoj pokrajini Bretanji, u zaljevu Morbihan

Novu komišku sandulu nazvanu „Molo Palagruža“ sagradili su brodograditelji Tonko Božanić Pepe i Šime Mardešić Palagruža, a prije puta u Bretanju u subotu su je porinuli na komiškoj rivi uz „svjedoke“ iz splitske Udruge Cronaves i kuma Nikše Mardešića Funcija.


Gradnju barke inicirala je Udruga Palagruža, a pod okriljem Cronavesa svjetsku premijeru imat će tijekom svibnja u Morbihanu, u gradu Vannesu, gdje će biti porinuta kao hrvatska predstavnica na Festivalu mora i maritimne baštine, kazao je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.
Festival “Tjedan zaljeva Morbihan”, koji se od 22. do 28. svibnja 2017. održava u području “Malog mora” u francuskoj pokrajini Bretanji, jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja.
Na posljednjem festivalu 2015. „specijalno počašćeni gost“ bila je Hrvatska, najmlađa članica Europske unije. Tim pozivom francuski organizatori na simboličan su način širom otvorili vrata maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Francuske i Hrvatske.


Iako je organizator ovogodišnjeg Europskog festivala mora i mornara izmijenio koncepciju gostovanja inozemnih grupa, Hrvatskoj je još jednom ukazao posebnu pažnju osiguravši joj počasno mjesto u sklopu „Willage of European Maritime heritages“ (Sela europske maritimne baštine) s Italijom koju predstavljaju regije Emilia-Romagna i Lago maggiore, Francuskom s predstavnicima Occitane i Provence, Nizozemskom, Irskom i Španjolskom koju predstavlja pokrajina Galicija.
U Europskom maritimnom selu u gradu Vannesu Hrvatska će cjelodnevnim kulturno-zabavnim i edukativnim programima predstaviti europskoj javnosti svoje pomorske zanate, ribarske vještine, tradicionalnu primorsku kuhinju i autentične hrvatske proizvode, o čemu će se brinuti Udruga Palagruža iz Komiže pa će se tako i naša bogata tradicija plovidbe i pomorskih vještina prezentirati na tradicijskom brodu – komiškoj sanduli.


Programi na kopnu održavat će se u Hrvatskom maritimnom muzeju, posebno postavljenom za tu prigodu, u kojem će Muzej Staroga Grada izložbom odabranih fotografija na temu slavne starogradske pomorske kulture predstaviti i dio zajedničke hrvatske maritimne baštine.

Fotografije: Joško Maravić

Tekst: Andrina Luić

Komentiraj