uvijek na mreži

Ljetu iza Velike Gospe nije kraj

Piše: Ojdana Koharević

Koliko ste puta čuli, a možda i sami rekli ‘za koji dan dolazi Velika Gospa i kraj ljeta…’ Iako je česta u razgovorima o vremenu ili planiranju godišnjih odmora, čini se da je ova rečenica najčešće samo mit nego realnost.

To dokazuje i sam pogled u nebo, ali i prognoze za sljedeće dane po kojima se ljetni ugođaj itekako vraća u naše krajeve.

Nakon kratkog vikend predaha, dugo očekivane kiše i ugodnog zahlađenja, iz dana u dan je sve toplije, sunčanije, posvuda s  temperaturama oko 30 stupnjeva Celzijusova, a ponegdje i koji stupanj više. Tako će biti i danas, na državni blagdan Velike Gospe, za mnoge neradni dan. Sunčanom blagdanu Velike Gospe zahvalni su  brojni hodočasnici u mnoga marijanska svetišta i vjernici u procesijama.

Tek pred kraj dana stiže naoblaka kao najava sutrašnjeg promjenjivog vremena, tijekom utorka se tako očekuje nešto više naoblake, a mjestimice bi moglo biti i kiše. 

Nebo će se zatim od srijede potpuno razvedriti, bit će sve toplije od jutra do večeri, a sredinom tjedna vraćaju se i prave ljetne vrućine.

Nastavak ljeta iza Velike Gospe itekako veseli brojne turiste, organizatore brojnih manifestacija, a oni kojima je dosta vrućine i žege morat će se strpiti još neko vrijeme. Koliko god se činila dosadnima, ponovno se treba prisjetiti upozorenja za novi val vrućina; izbjegavati izlazak usred dana, a ako nema alternative, dobro se zaštititi od sunca, piti dosta vode…. 

Što se temperature mora tiče i one će se nakon kratkotrajnog zahlađenja do čak 21, 22 stupnja, vraćati onim ljetnim temperaturama, od 23 do 25 stupnjeva Celzijusovih, a ponegdje i koji stupanj više, no na sreću daleko od onih tropskih srpanjskih temperatura od 28, 29 stupnjeva Celzijusovih. 

Komentiraj