uvijek na mreži

Maloljetnici ne mogu kupiti pivo u trgovini, ali mogu na samoposlužnom automatu

Na predjelu između Matejuške i Zapadne obale osvanuo je samoposlužni automat na kojemu se mogu kupiti razne vrste kave za van, grickalice i sokovi. To zauzima otprilike dva i pol reda od njih šest u automatu. Ostala tri i pol reda popunjena su pivom, raznih vrsta i raznih cijena, dostupnih svakom prolazniku pa tako i maloljetnicima koji se, pogotovo vikendom, ondje okupljaju.

Na automatu je doista postavljena naljepnica obavijesti o zabrani prodaje alkohola mlađima od 18 godina, ali tko će to kontrolirati? Tragom te situacije, upitali smo u nekoliko trgovina kakva je praksa s prodajom piva mlađima od 18.

Smije li se prodati pivo maloljetniku?

Prvi odgovor je bio: “Više ne, nego da. Nemamo neko striktno upozorenje. Ali više ne.” Štogod to značilo!

U jednoj maloj, kvartovskoj trgovini su nam kazali kako jako paze kod žestokih pića, provjeravaju osobnu, ali i da “koliko mogu” pripaze i kod prodaje piva. Naposljetku smo otišli u trgovinu koja ima samoposlužne blagajne gdje nam je zbog jedne limenke piva ipak trebala “starosna potvrda”. Blagajnica je morala svojom karticom potvrditi prodaju piva, te smo tek nakon toga mogli pristupiti plaćanju. Tu smo se uvjerili da je pivo ipak zabranjeno prodati maloljetniku. I onda natrag do automata. S maloljetnikom. Koji je nakon ubacivanja novca, uredno dobio limenku.

Pa sad idu očekivana pitanja: tko je dozvolio postavljanje takvog automata? Znaju li nadležni čime se puni automat? I još nešto: Ona mjera o zabrani prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati je još na snazi? Mislite li da će netko u 22 sata staviti katanac? E, da, nije pivo ni neki alkohol, po klasifikaciji je prehrambeni, al šta nikad niste vidjeli od piva “pijana čovika”.

Komentiraj