uvijek na mreži

MFK: Nikša Sviličić predstavio „Drugu stranu slutnje“ i otkrio hoće li svoj prvi roman pretvoriti u film

Na Mediteranskom festivalu knjiga koji je privukao brojnu publiku ovog vikenda, jučer je svoj roman prvijenac „Druga strana slutnje“ predstavio Nikša Sviličić, trostruki doktor znanosti, redatelj, komunikolog i  multiinstrumentalist koji u svom vlasništvu posjeduje čak 104 gitare. O sjajnom romanu sastavljenom od tri istinite priče, osim autora, govorio je i pisac i znanstvenik Nebojša Lujanović, a ulozi moderatorice odlična je bila novinarka  Andrea Topić.

  • Čitajući prvu priču imate snažan dojam kako pričamo o vremenu prije 150 godina, kad nema ni struje ni vode. No, u nekom trenutku u toj priči ljudi prolaze autoput. Tako na dvadesetsedmoj stranici zaključite da je ipak riječ o dvijetisuće i nekoj – kazao je Nikša Sviličić i dodao kako svaka od tri priče  ima po pedesetak stranica i kako se s lakoćom čitaju. 
  • Interesantne su utoliko što koliko god da je svaka autonomna unutar naracije svoje priče, referira se na prethodnu priču – kazao je.

Moderatoricu je zanimalo hoće li Sviličić prenijeti „Drugu stranu slutnje“ na veliko platno.

  • Kad ekranizirate neko djelo, redovito dobijete komentare tipa „bolja mi je ipak, knjiga“. Režiranje filma u našem društvu je rijetka privilegija tako da ne znam želim li se dovesti u takvu situaciju – rekao je Nikša i zaključio:

 – Razmišljam napraviti film po nekom drugom predlošku koji će se doticati „Druge strane slutnje“, a koji će opet imati izvjesnu intrigu i koji će voditi u neki drugi put. No, odgovor je svakako – da, radit će se film, imam čak i zatvorenu financijsku konstrukciju. No, u velikoj mjeri ću se odmaknuti od predloška.

Komentiraj