uvijek na mreži

MIH sirana Kolan: Dobili smo prvi certifikat za Paški sir, a sa posljednjeg sajma u Novom Sadu donijeli smo dva zlata!

Upravo uoči još jedne manifestacije “Kupujmo hrvatsko” koja će se ova dva dana događati na splitskoj rivi, želimo vam predstaviti obiteljsku siranu koja se upravo vratila sa sajma iz Novog Sada sa dva zlatna odličja: Zlatna medalja pripala je siru Kolanjac i Velika zlatna medalja za sir Otočan. S direktorom MIH sirane KOLAN Šimom Baričevićem, razgovarali smo za vrijeme njegovog nedavnog boravka u Splitu, a povijest ove sirane datira još od 1890. godine.

Obitelj Pernjak kroz cijelu svoju povijest vezana uz otok Pag, težački život,te ljubav prema ovčarstvu. Oduvijek je poznata po proizvodnji vrhunskog Paškog sira, skute i paške janjetine. Obiteljska tradicija datira još iz daleke 1890. godine ,  a i tada je bila garancija kvalitete baš kao i danas. Davne 1960. godine djed Ante i baka Tonica, Paški sir proizvode u domaćinstvu, a plasiraju ga kroz svoju konobu koja je ujedno prva u Kolanu i među prvima na otoku. Sir ponajviše prodaju stranim gostima iz Italije, što ih čini prvim izvoznicima Paškog sira izvan tadašnjih granica države.

Početkom 90-ih godina 20. stoljeća Dubravko Pernjak okreće se intenzivnom stočarstvu i povećava stado na 150 muznih ovaca, a samim time i proizvodnju sira.

Po povratku sinova Šime i Marina sa školovanja, rodila se ideja o izgradnji većeg objekta za proizvodnju sira te je 2006. godine sirana MIH krenula sa proizvodnjom u potpuno novom objektu, koji je izgrađen po europskim standardima i sa modernim proizvodnim pogonom.

  • Mi smo treća najveća sirana na otoku Pagu, ako gledamo godišnju proizvodnju, proizvodimo godišnje 270 tona sira, a volimo reći da smo mala obiteljska sirana jer kupcu možemo neposredno garantirati kvalitetu jer sir i danas radimo na starinski način bez puno suvremene tehnologije – otkrio nam je Šime Baričević na početku našeg razgovora.

Nedavno ste započeli proboj na šire hrvatsko tržište pa ste eto, već dobro prisutni i ovde na splitskom području?

  • Prošle godine smo krenuli upoznavati hrvatsko tržište sa našim sirevima, zaposlili smo komercijaliste i za sada pokrivamo cijelu Hrvatsku. Imamo ukupno četrnaest artikala u prodaji, a to su: Paški sir, Otočan, Kolanjac, Sveti Vid, Bokun, Kolo, Dalmatinski, Mladi trapist, Tartufin, Ovčji s bijelim tartufom, Paška skuta, Kravlja skuta, Škripavac i Ribanac.. Svježi sirevi nam sadrže samo ono što daje mlijeko i sirutka bez ikakvih umjetnih dodataka, izuzev soli. Oni zato traju osamnaest dana, ali mi od takvog načina proizvodnje ne odustajemo. Ista je situacija sa tvrdim sirevima koji zriju šezdeset dana i više, sve se miješa ručno i jednom kad kupite primjerice naš “Otočan” on je uvijek isti.

Kakve rezultate imate nakon prve godine proboja na šire tržište naše zemlje?

– Rezultati su bolji nego što smo očekivali, a politika kojoj smo se okrenuli od upoznavanja kupca s našom robom do procesa distribucije je dugotrajan proces. Želimo da svi kontakti sa ugostiteljima budu neposredni jer kupcu želimo garantirati kvalitetu. Želimo u sve biti uključeni od trenutka kad se sir proizvede do trenutka kad ga kupac konzumira. Ima nas ukupno dvadeset i sedam u ovom poslu, godišnje preradimo oko milijun i 800 tisuća litara kravljeg i oko 125 tisuća litara ovčjeg paškog mlijeka. Posjedujemo naravno zaštićenu oznaku izvornosti Paškog sira koji nam je ulaznica za sve ostale naše proizvode, dobili smo prvi certifikat za Paški sir izdan od Biotehnicona, tvrtke koja je ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede. Na to smo izuzetno ponosni.

Komentiraj