uvijek na mreži

Na Biseru mora dodijelit će se ovakve medalje

Nove medalje Bisera mora komadi su najboljeg bračkog kamena i stoljetne klesarske baštine obitelji Jakšić

Od ove godine natjecatelji Bisera mora osvajat će jedinstvene medalje od bijelog bračkog kamena, mala umjetnička djela Dine Jakšić Pavasović, slikarice iz duge loze otočkih klesara. Ideja je da Brač najbolji natjecatelji neće ponijeti samo u srcu, nego doslovno kao komadić otoka, suvenir i trajnu uspomenu na uspjeh s natjecanja.
– Ova medalja Bisera mora aludira na oblik školjke koji je ujedno i logotip manifestacije. Oblikom smo htjeli povezati predmet i događaj, pa se na samoj medalji nalazi još jedan komad u obliku polukugle koji je izbočen iz podloge, a predstavlja biser. Također je napravljen od bijelog bračkog kamena, što izravno ukazuje da je taj plemeniti iskonski materijal ustvari biser otoka Brača, naša najveća vrijednost. I more smo grafičkim linijama prikazali na medalji, pa medalja likovno sažima naziv manifestacije, sam Brač i njegove vrijednosti – opisala je Dina Jakšić Pavasović svoj uradak.

Obitelj Jakšić bavi se obradom i živi s bračkim kamenom još od 1903. godine. Tada je pradjed današnjih vlasnika dobio dozvolu za radionicu u Donjem Humcu, mjestu u samom središtu otoka bogate tradicije obrade kamena. Uz klesarstvo Jakšići su se izgradili i kao umjetnici, pa tako danas imaju i galerije na Braču i u Splitu. Dina i njezin brat Lovre, akademski kipar, izrađuju skulpture, slike, kameni namještaj, uporabne predmete, dok njihova majka Ida Stipčić Jakšić stvara unikatni nakit od srebra i poludragog kamenja. U oblikovanju kamena Jakšići objedinjuju klasičnu i ručnu obradu s najsuvremenijom tehnologijom, svakodnevno oživljavajući prirodni materijal i unoseći u njega život.
– Otac Dražen sagradio je veliku klesarsku radionicu i napravio veliki preokret u kamenoj industriji kod nas kroz ponudu modernog i inovativnog dizajna. Kao četveročlana obitelj svatko od nas je zauzeo jedno područje umjetnosti, ja slikarstvo, brat kiparstvo, mama modni dizajn, a otac dizajn u kamenu, međutim često se isprepliću te kategorije pa rado istražujemo i druga područja. Kad uđete u atelje i kad su pred vama dostupni materijali i alati, tada nema više ograničenja ni kategorija. Iako je moj prvi i najjači poziv slikarstvo, nisam mogla ostati ravnodušna prema kamenu, tom plemenitom materijalu koji me cijeli život okružuje. Rezultat toga su moji novi radovi u kamenu, skulpture koje su kreirane kroz slikarska promišljanja – navela je Dina.
Kroz godine Jakšići su stvorili mnoštvo uporabnih kamenih predmeta za koje su nagrađivani od prestižnih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu. Odnedavno neki nose i oznaku “Izvorno hrvatsko” čime im je potvrđena kvaliteta i izvornost.

Komentiraj