uvijek na mreži

Na Biseru mora optimistične prognoze za sezonu iz Ministarstva turizma i sporta, kokteli Van Gogha i tatar s molekularnim elementima


Treći dan 16. Biser mora započeo je natjecanjem kuhara seniora u nizu natjecateljskih kategorija, kao i predstavljanjem turističko – ugostiteljskih zanimanja na RCK korneru Splitu. Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, stigao je među brojnim gostima u Supetar podržati Biser mora, a bio je optimističan po pitanju predstojeće turističke sezone čiji se početak na Braču upravo označava ovom manifestacijom.

„Bit će je itekako! Učinili smo sve da se turisti osjećaju sigurno u uvjetima pandemije. Putovanje više nije samo želja nego prvenstveno potreba, a to je pokazala i prošla godina jer smo imali određene dobre rezultate usred svjetske pandemije koja još uvijek traje, Svi vjerujemo da je na izlaznim vratima; s procjepljivanjem, sigurnim protokolima, kontrolom ulaska i izlaska. Izrazitom epidemiološkom brigom možemo odraditi odličnu turističku sezonu. Ako pogledamo rezultate za svibanj, mi već sada imamo za 30% bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu, kad se pogleda prvih pet mjeseci. Što se tiče Hrvatske ne samo da ćemo imati individualne dolaske, nego i pravi turizam koji generira prihode, turizam s dodanom vrijednošću. Dakle, složeni turistički proizvodi, agencije, transferi, vodiči, eno-gastronomija, turistički proizvodi će raditi kao i prije korone. Neće biti brojki iz 2019., ali će biti značajno bolje od prošle godine i to nas raduje – najavio je Glavina.

Dodao je kako se svi turistički djelatnici trebaju biti cijepljeni, te i dalje razvijati struku kako bi ostali jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Europi. 

Na RCK korneru Bisera mora – posebnom info odjelu projekta Regionalnog centra kompetentnosti turizmu i ugostiteljstvu Split, predstavljen je novi pristup obrazovanja i unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. Projekt je to koji vodi splitska Turističko-ugostiteljska škola i provodi se uz strateške partnere, među kojima su i Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, organizatori Bisra Mora, a financira ga EU, kao i Republika Hrvatska kroz svoje institucije. U Supetru sklopu projektnih aktivnosti održana je prezentacija zanimanja i niz master classova. 

– Projektom „Uspostave RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva” predviđena je gradnja nove školske zgrade u Splitu, hotela u sklopu škole i tri restorana u kojima će učenici obavljati praktičnu nastavu. RCK je mjesto u kojem će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu. Učenike se potiče i imat će priliku sudjelovati na brojnim projektima i razmjenama, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima… Očekuju ih inovativne metode poučavanja i inovativni modeli učenja uz korištenje digitalnih obrazovnih sadržaja, korištenje VR naočala u podučavanju i slično – najavila je Andrea Bilandžić, voditelj promocije strukovnih zanimanja i rada RCK na Biseru mora.

Kroz ovaj projekt učenicima trogodišnjih zanimanja kao što su kuhari, slastičari, konobari omogućen je polaganjem razlike predmeta i prelazak u viši stupanj obrazovanja kako bi stekli zvanje, recimo, turističko-hotelijerskog komercijaliste te se napose mogli i fakultetski obrazovati. Također, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja kroz RCK nudi im se usavršavanje u struci odabirom nekih od programa cjeloživotnog obrazovanja za zanimanja konobara specijalista, kuhara specijalista, voditelja odjela hrane i pića, specijalista dalmatinske kuhinje, barmena, flambera, sommeliera i sl…

Prezentacija je završila predstavljanjem Raise the Bar, besplatnog obrazovnog programa za unaprjeđenje znanja i kvalitetu radnika u ugostiteljstvu i turizmu. Namijenjen je polaznicima s jednogodišnjim radnim iskustvo u ugostiteljstvu u Coca Colinom obrazovnom centru gdje im se nudi priliku za učenje i usvajanje najsuvremenijih tehnika u skladu s najnovijim gastronomskim i ugostiteljskim trendovima koje se priznaje potvrdom Coca-Cole HBC Hrvatska i škole za barmene European Bartender School.

U nastavku master classova na RCK korneru Split imali smo prilike vidjeti kako učenici Turističke ugostiteljske škole u pratnji mentora Ivana Romca i Andre Ban prave tatar biftek s elementima molekularne kuhinje (dušikove perlice). Bio je tu i Koktel na zadanu temu bivših učenice Lare Ivanišević i Dina Đurović, danas studentica na Studiju gastronomije u Makarskoj. Pod vodstvom mentora Darija Žaje izradili su koktel inspiriran slikom slavnog Vincenta Van Gogh-a “Caffe terrace”. 

“Radi se o koktelu kojim sam se predstavila 2019. godine na natjecanju barmena na Bledu. 

Ovakvi kokteli česta su tema na natjecanjima barmena i posebno su zanimljivi jer osim vizualne atraktivnosti prilikom izrade i vrhunskog izgleda i okusa, nude priču koja je gostu uvijek zanimljiva i koja se pamti i prepričava” – istaknula je učenica Lara Ivanišević.

Biser mora 2021. se organizira u sklopu provedbe projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, UP.03.3.1.05.0002 , financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Turističko – ugostiteljska škola Split.

Komentiraj