uvijek na mreži

Na današnji dan dogodila se jedina dodjela Oscara u kojoj su dvije glumice podijelile nagradu

Za Katharine Hepburn bio je to već treći Oscar za najbolju žensku ulogu (kasnije je dobila i četvrtog), a za Barbru Streisand bio je prvi (kasnije je dobila i Oscara za najbolju izvornu pjesmu)

Dana 14. travnja 1969. godine jedini su put u dosadašnjoj povijesti dvije glumice podijelile nagradu Oscar za najbolju žensku ulogu. Bile su to Katharine Hepburn i Barbra Streisand, a Oscare su osvojile svojim nastupima u filmovima Zima jednog lava (engl. The Lion in Winter), odnosno Smiješna djevojka (engl. Funny Girl). Radilo se o 41. dodjeli nagrada Američke filmske akademije, koja je održana u Paviljonu Dorothy Chandler u Los Angelesu. Uručivanje nagrade za najbolju žensku ulogu vodila je Ingrid Bergman.

Osim što je to bio jedini slučaj podjele spomenute nagrade između dviju glavnih glumica u dosadašnjoj povijesti, bio je ujedno i jedini put da su dvije glumice podijelile bilo kojeg Oscara. Za Katharine Hepburn bio je to već treći Oscar za najbolju žensku ulogu (kasnije je dobila i četvrtog), a za Barbru Streisand bio je prvi. Budući da je Barbra Streisand ujedno bila glazbenica, kasnije je dobila i Oscara za najbolju izvornu pjesmu, u sklopu filma Zvijezda je rođena (A Star Is Born) iz 1976. godine.

Podsjetimo, ovogodišnja dodjela najprestižnijih filmskih nagrada održat će se 25. travnja po lokalnom vremenu, a izgledat će drugačije nego ikada do sada.

Komentiraj