NAJBOLJI RECEPT ZA PITU S JABUKAMA
Pita s jabukama jest tradicionalni desert, iako je teško ustvrditi odakle vuče korijene budući da je jabuka vrlo rasprostranjeno voće, a svugdje gdje uspijeva drvo jabuke, spravlja se i pita od jabuka. Ako mene pitate, ovo je daleko najbolji recept.
Prhko tijesto za pite
- 40 dkg brašna (pola oštrog pola mekog)
- 8 dkg šećera
- 25 dkg maslaca
- 2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
- 1 žlica ruma
- malo korice od limuna
U velikoj posudi dobro izmiješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca (paketić maslaca usitniti na listiće ili male kockice), dobro izmiješati s brašnom i šećerom (masa je grudičasta i nije kompaktna). U tu smjesu dodati ruma i mlijeko kako bi tijesto postalo kompaktno. Treba paziti da tijesto ne ispadne niti premekano, niti pretvrdo, pa količina je količina mlijeka okvirna. Mijesiti rukama dok se tijesto lijemo ne poveže. Podijeliti na dva dijela i kako bi bilo lakše manipulirati tijestom, dobro je ostaviti ga na pola sata u hladnjaku.
Nadjev
- 1 kg jabuka
- 10 dkg oraha
- šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele)
- cimet po okusu
- 1 vrećica vanili šećera
Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pećnici na 150°C 20-30 minuta. Izvaditi iz pećnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu staviti u pećnicu na 175°C i peći 40-ak minuta. Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modelu), te po okusu posuti sa šećerom u prahu.