uvijek na mreži

NAJKRAĆI DAN U GODINI

Današnji 21.12. je dan zimskog solsticija ili suncostaja, a to je najkraći dan u godini, kada je na sjevernoj polutki najmanji broj sunčanih sati, a južna polutka ima najviše sunca. Današnji dan ujedno je i prvi dan kalendarske zime, a ovo godišnje doba stiže u 16 sati i 59 minuta i traje do 20.3.2022.
Zimski solsticij bio je poznat i tijekom davnih vremena i simbolizirao je vrijeme smrti i ponovnog rođenja. Tako je Stonehenge u Engleskoj, građevina koja potječe i neolitika i brončanog doba, sagrađena u skladu sa zimskim solsticijem, odnosno kameni su blokovi poravnati sa zalaskom sunca tijekom solsticija. Zato se na tom drevnom mjestu slavi današnji dan kada na tisuće turista stiže u Englesku kako bi proslavili ‘rođenje’ Sunca nedaleko od Salisburyja.  Nakon zimskog solsticija iz dana u dan bit će sve više dnevnog svjetla.
Što se nas tiče i mi bi danas mogli imati svojevrsni praznik sunca jer će ga biti u izobilju, zato ako ikako možete iskoristite blagodat D vitamina jer već sutra i sljedećih dana sunce će prekriti oblaci.

Komentiraj