uvijek na mreži

Naučite kuhati tjesteninu napuljskih prostitutki i delicije Rima, Milana, Venecije

Na ovom jednodnevnom tečaju za ljubitelje kuhanje, imate prilike kuhati i putovati Italijom, a riječ je o još jednoj raznovrsnoj i maštovitoj mediteranskoj kuhinju koja objedinjuje hedonizam i zdrave sastojke. Među ostalim, pod vodstvom našeg chefa Željka Nevena Bremeca pripremat će se Spaghetti alla Putanesca – ‘ajmo reći špageti u umaku po receptu napuljskih kraljica noći, rižot po Milanski, Tacchino tonnato – puretina u umaku s tunom i kaparima kako se priprema u Piemontu, Salt in bocca alla RomanaFegato alla Veneziana – vjerojatna najslavnija varijanta jetrice s lukom, a bit će tu domaći grissinitiramisu i još koješta kako bi se na radionici dobrano prošetali gastronomijom Italije. Dakako, pravit će se umaci i prilozi, a vrhunska puretina stiže od našeg partnera Purexa, uzgajivača zdrave peradi hranjene žitaricama hrvatskog podrijetla, 100% bez GMO-a, hormona i kokcidiostatika. 

Risotto alla Milanese služi se kao “Primi piatti”, a radi se sa šafranom, pa će dakako kod nas biti birane Kotanyijeve niti ovog skupog začina. Dodajmo, rižu su na isprva na Siciliju donijeli Mauri i Saraceni u 13. stoljeću. Odatle se proširila na područje Napulja, a kasnije je stigla i do doline rijeke Po u sjevernoj Italiji, gdje su se uvjeti pokazali idelanim za uzgoj i tamo je danas najveća proizvodnja riže u Europi. Prvi zapisi za “žutu rižu u tavi” se pojavljuju 1809. godine, a tada pirjala se na maslacu, goveđoj koštanoj srži, luku, a zatim bi se kvasila vrućom juhom u kojoj je bio otopljen šafran. Godine 1929. milanski kuhar Felice Luraschi jelu daje ime, ‘žuti milanski rižoto’; a njegov recept dorađen je s naribanim sirom, slično kako ćemo ga i mi pripremati. 

Tacchino tonnato ( baš kao i vitello tonnato ili vitel toné – teletina s umakom od tune), tradicionalno je jelo regije Piemonte od hladne, narezane puretine ili teletine prekriveno kremastim umakom nalik majonezi i aromatiziranom tunom. Može se poslužiti ohlađeno ili na sobnoj temperaturi, uglavnom se ljeti jede kao glavno jelo za ručak ili u kakvoj elegantnijoj varijanti za večeru.

Spaghetti alla Putanesca

Nezaobilazna je napuljska tjestenina za koju se tvrdi da su je kuhale dame noći i ostavljale na prozorima kako bi privukle mušterije mirisima ove delicije. Legenda kaže da je to bilo u vremenu oko 2. svjetskog rata kad su Talijanke su često pribjegavala najstarijem zanatu kako bi preživjele neimaštinu, te da tjestenini u umaku od češnjaka, inćuna, sjeckane rajčice i kapara koja se spremala u bordelima, nisu mogli odoljeti niti najčedniji Napolitanci. 

Fegato alla Veneziana ili jetra na venecijanski jedno od najpoznatijih jela u svijetu s ovom iznutricom zbog alkemičarske kombinacije snažnog okusa jetre i arome luka. Podrijetlo ovog jela, izvorno nazvanog figà àea Venessiana u Venetu, datira još iz doba Rimljana koji su kuhali jetru sa smokvama kako bi prikrili njezin pojaki miris. S vremenom su Venecijanci smokve zamijenili lukom te ovaj recept učinili jednim od najpopularnijih u svojoj kuhinji. 

Salt in bocca alla Romana mesni je klasik Rima, radi se odrescima s pršutom i kaduljom koja samim imenom navodi kako zalogaji sami “skaču u usta” (salt im bocca). Najčešće se omotana teletina marinira u vinu, ulju ili slanoj vodi, ovisno o regiji i osobnom nahođenju. Iako ovo jelo smatra se da potječe iz Brescie u Lomabrdiji, Rimljani su ga prisvojili i učinili jednim od svojih simbola služeći ga u još 19. stoljeću u tratoriji Le Venete.

Cijena tečaja je 550 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji”, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

Prijaviti se možete na: 099 319 89 61info@skmer.hr ili preko formulara na linku:https://www.skmer.hr

Komentiraj