uvijek na mreži

Nova nagrada predstavi Kroćenje goropadnice – Katarina Romac najbolja mlada glumica Dana satire

Katarina Romac osvojila je nagradu Sabrija Biser za najboljeg mladog glumca ili glumicu na jučer završenim 43. Danima satire. Katarina je uglednu nagradu dobila za naslovnu ulogu istoimenog lika u Kroćenju goropadniceWilliama Shakespearea u režiji Ivana Plazibata. Za hvaljenu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Split može se tako konstatirati kako se tijekom malo više od godine dana scenskog života sa svakog festivala vratila s uglednim nagradama zasluženima u snažnoj konkurenciji.

„U ovoj predstavi niz je izuzetnih mladih glumaca koji su nas ponovno podsjetili koliko rijetko imamo priliku vidjeti splitske umjetnike u zagrebačkom kazalištu, a tako je dragocjeno sresti ih. Odabrani Shakespeareov komad živ je poligon za redateljsko-dramaturško-glumačku generacijsku suradnju, rezultat čega je naslov koji velikom bardu ne prilazi bojažljvo, već ga znatiželjno propituje, kolažira, nadopisuje. U toj motiviranoj ekipi, kao svojevrsna nositeljica stava cjeline, istakla se glumica kojoj je nagrada, željeli bismo, i nagradama svima ostalima uključenima u nastanak ove vrijedne kazališne pustolovine.“ Tim je riječima odluku o dodjeli nagrade Sabrija Biser Katarini Romac obrazložio ocjenjivački sud koji je radio u sastavu: Dražen Čuček, Dubravko Mihanović i Bojana Radović.

Na festivalu koji se održavao u Zagrebu od 1. do 18. lipnja izvedeno je 12 dramskih predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. 

Predstava Kroćenje goropadnice je, nakon premijere krajem svibnja prošle godine, gostovalo 23. JPF u Užicu na kojem je mlada glumica Ana Marija Veselčić dobila nagradu Ardalion za najbolju epizodnu ulogu. Na 33. Gavellinim večerima predstava je nagrađena kao najbolja na festivalu, a redatelj Ivan Plazibat kao najbolji redatelj. Suvremeno čitanje Shakespeareova klasika s fokusom na sasvim aktualno nasilje nad ženama požnjelo je odlične kritike, a među novinskim osvrtima napisano je, između ostalog, kako je riječ „o politički najintrigantnijoj hrvatskoj predstavi u posljednje vrijeme“. U glumačkoj postavi u kojoj dominiraju mlađi splitski glumci Katarina Romac ovu je veliku ulogu svjetske dramske literature pripremila još kao studentica, kao i Ana Marija Veselčić koja igra ulogu Katarinine sestre Bianke. Pored njih dvije u predstavi igraju još i Filip Radoš, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Stipe Radoja, Nikša Arčanin, Luka Čerjan i Vicko Bilandžić

Komentiraj