uvijek na mreži

Očekivana promjena vremena stigla i u Dalmaciju

Očekivana promjena vremena stigla je do naših područja, u Dalmaciji je umjesto jučerašnjeg sunca, osvanuo oblačan dan, a nakon sjevernog Jadrana i snijega na tamošnjim otocina, hladnoća se počela spuštati do Dalmacije, od Zagore do otoka. Tako je u kratkom vremenu ohladila pojedina mjesta i gradove, poput  Knina, Šibenika, Primoštena, te donijela velike temperaturne razlike u bliskim mjestima. U Rogoznici se, primjerice, u popodnevnim satima utorka mjerilo tek 4 stupnja, a u obližnjem Trogiru bilo je čak 7 stupnjeva toplije. Tijekom  dana će još zahladiti uz buru, a u kontinentalnom dijelu zemlje pa čak u brdskim predjelima Zagore, pao je snijeg i donio nevolje u prometu. Snježnih pahulja bit će i tijekom večeri, zalepršat će nadomak obale stvarajući tako pravi zimski ugođaj usred proljeća.  

TRAVANJSKO ZAHLAĐENJE 2003. g.
Ovakvo jako travanjsko zahlađenje je jedno od najjačih u bliskoj prošlosti, no nije neuobičajeno jer je
zima u proljeće obilježila i neke ranije godine,  poput travnja 2003.godine. Tada  je osim u kontinentalnom dijelu Hrvatske, hladnoća zahvatila i Dalmaciju,  8.travnja se temperatura u  Splitu spustila na nulu. Dan poslije Osijek se ledio na čak 6 stupnjeva ispod nule. 

METEOARHIVE IZ 1956.
Meteoarhive sačuvale su i podatak otprije pola stoljeća, točnije za 9.travnja 1956. godine, kada su zimski uvjeti zavladali u unutrašnjosti, ali i uz obalu. Termometri su, primjerice, u Zagrebu mjerili 4 stupnja ispod nule, a prava zima u proljetnom mjesecu zahvatila je Dalmaciju, u arhivima je ostalo zabilježeno da je u Šibeniku izmjerena nula.
Vratimo se u nešto bližu prošlost; svi se sjećamo povijesnog snijega u Dalmaciji iz 2012.godine, a iste te godine, snijeg je i u proljeće zabijelio dalmatinske planine.
Travanjski snijeg pao je na Biokovu 18. travnja gdje se zadržalo oko 20 centimetara snježnog pokrivača. U isto vrijeme snijeg je prekrio Dinaru, Kamešnicu i Svilaju, a sniježna granica bila je ispod 1000 metara nadmorske visine.
Dobra je vijest što je ovaj arktički ‘udar’ kratkog vijeka, već sutra će se pojaviti sunce, doduše uz buru i hladnije temperature, no bez kiše i snijega.

Komentiraj