uvijek na mreži

Ona je skupila hrabrost

Oni koji u životu nisu doživjeli seksualno nasilje zaista će teško shvatiti mješavinu straha i srama zbog koje mnoge žrtve nikada ne prijave zlostavljanje. Žrtve koje su ponižene i osramoćene najčešće trpe u sebi plašeći se pri tom da će ih društvo, ako o svom užasu progovore, osuditi.

Je li to samo tako ovdje, na našim prostorima? Nije! Čak 50% ispitanih žena u Francuskoj kazalo je da su doživjele neku vrstu poniženja samo zato što su žene, a u Velikoj Britaniji više od 60% djevojčica osobno je doživjelo korištenje seksističkog jezika u školi!

 Stigmatizacija i osuda društva, čak i obitelji najvažniji su razlozi šutnje. Kad zakaže “prvi prag” – obitelj, teško da će žrtva ići dalje od te prijave. “Ako moja mater misli da to pipanje u autobusu od strane susjeda, uglednog profesora nije stvar o kojoj bi trebala govoriti, kako bi me itko drugi mogao razumjeti?” Uostalom, od davnina je  društveno prihvatljivo kako iskustva djevojčica ili mladih djevojaka nisu relevantna.

Mi živimo u društvu koje šuti. Učimo djecu da se ne suprostavljaju autoritetima, ne reagiramo na iživljavanja šefova, političara. Nijemi smo kad susjedi mlate žene, a sve čujemo kroz tanke zidove stanova…

Baš zato je slučaj srpske glumice Milene Radulović najhrabriji potez koji se na ovim prostorima dogodio prošlog tjedna. U zlostavljača treba uprijeti prstom, smjestiti ga tamo gdje mu je mjesto i na taj način ohrabriti sve žrtve koje godinama – šute!

Foto: Instagram/mileena_radulovic

Komentiraj