uvijek na mreži

Općinsko vijeće Sutivana jednoglasnom odlukom ispravilo dugogodišnju nepravdu

Sva djeca rođena u razdoblju od 2011. godine do 31.12. 2016. dobit će novčanu pomoć

Sva djeca rođena u razdoblju od 2011. godine do 31.12. 2016. dobit će novčanu pomoć, a koja im nije dodijeljivana u navedenom razdoblju zbog financijskih poteškoća u kojima se općina u to vrijeme nalazila. Tako glasi odluka koju je na nedavnoj sjednici donilo općinsko vijeće Sutivana, a o kojoj smo razgovarali sa Predsjednikom vijeća Bartulom Lukšićem.
– Moje uvjerenje je kako općina mora izdvojiti naknadu za novorođeno dijete. Ne mora to biti 15.000 kuna, ne mora to biti ni 10.000 kuna, ali vjerujem da svaka općina mora izdvojiti barem simboličan iznos. Ako ne može, ni ne zaslužuje status općine – kazao nam je Lukšić. Zbog političke, ali i ekonomske situacije, od 2012. godine se nisu isplaćivale naknade za novorođeno dijete. U međuvremenu su se stekli uvjeti da se ta praksa ponovo uvede, no trebalo je riješiti taj neki vakum u kojem bi se našla djeca koja su rođena u navedenom periodu. Retroaktivno se nažalost, ne može isplaćivati takva naknada.

 

Srećom, u vijeću se pronašao način prema kojem će djeca rođena u tom periodu dobiti financijsku pomoć prema Programu za socijalnu skrb.
– Izuzetno mi je drago što je odluka bila jednoglasna. Izdvojit ćemo 150.000 kuna za tu mjeru pa će svako dijete dobiti iznos od 3000 kuna – rekao nam je predsjednik vijeća Bartul Lukšić.
– Sretan sam zbog takve odluke jer bi nam 60 djece ostalo nepravedno zakinuto . Sada smo u dobroj financijskoj situaciji i veseli me što ćemo ove naknade isplatiti u rekordnom roku tj. čim naši mještani podnesu zahtjeve za isplatom – priopćio nam je načelnik općine Ranko Blažević.

Komentiraj