uvijek na mreži

Petar Vlak završio je niz pobjeda titulom najboljeg kuhara Bisera mora 2023

Splitski kuhar Petar Vlak (33) pobjednik je ovogodišnjeg Bisera mora. Natječe se tek od lani, a od tada bio je drugi na prošlogodišnjem Biseru mora, na međunarodnom Gastro festu Niš 2022. godine osvojio je tri zlata i pehar za najbolje moderno jelo te bio prvoplasirani na  međunarodnom natjecanju kuhara Biser Konjica 2022. Petar je počeo kuhati uz pokojnog Mira Bogdanovića, osnivača Bisera mora,  a od tada radio je u nizu splitskih poznatih restorana i bio chef na ekskluzivnim jahtama. Inače je chef edukator Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a jedan od je kuhara koji se neprestano educira  iz svjetske literature koja zadire u tradiciju cijelog Mediterana, pa i u modernu kuhinju koja traži i znanstveniji pristup kuhanju. Završio je gimnaziju, prekvalificirao se u kuhara, a vremenom postao je i majstor kuhar. Osnove posla je učio od Bogdanovića, kasnije od masterchefa Željka Nevena Bremeca, a dobrano ga je inspirirao i Gregorio Mannucci, talijanski chef koji je došao kuhati u Hrvatskoj.

„U završnom dijelu natjecanja Bisera mora – u black boxu, dakle  s namirnicama koje smo dobili neposredno prije natjecanja, za predjelo sam pripremio crnu tjesteninu kozicama i  plavim atlantskim rakom koji se naselio u Jadranu, pa iako invazivan, posve je ukusan. Glavno jelo bio je filetirani romb kojeg sam ispekao uz confitirane rajčice i ljutiku te poslužio uz kremu od poriluka – što je ustvari poprilično jednostavno. Masnoća romba i emulzija od maslinovog ulja i limuna dala je završnu notu ovom jelu svojom  kiselošću. Desert je bio od pate a chouxa, francuskog tijesta koje najčešće koristimo za princes krafne ili, recimo, eklere, a sve uz kremu od vanilije te gelove maline i jagode. Dakle, jedan svježi sezonski proljetni desert, što i jest moja kuharska filozofija –  od jednostavnih i sezonskih namirnica izvući maksimum“ – kazao je Vlak koji se počeo natjecati poprilično kasno.

Iza njega drugoplasirani je bio Dragutin Mandić, dvostruki juniorski i jednom seniorski prvak Bisera mora. Treći je bio Zagrepčanin Matko Bukovec, šef kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog mentora Hrvoja Zirojevića.

Komentiraj