uvijek na mreži

Pijanistički koncert Zorana Velića

U petak s početkom u 20 sati u Hrvatskom domu koncert na glasoviru održat će Zoran Velić. Riječ je o koncertu iz ‘Ciklusa +’.

Velić je rođen u Splitu 1985. godina, a glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kämmerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U prosincu 2012. nastupio je na humanitarnom koncertu Koncert s predsjednikom za udrugu Most u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. U travnju 2014. izveo je Mozartov koncert u A-duru, KO 414, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. nastupio je sa Chopinovim djelom Andante spianato i Velikom briljantnom polonezom u Es-duru na Novogodišnjem koncertu u  Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. U studenom 2020. održao je recital u ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu. Nastupao je i sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz Zagrebačke soliste. Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga K. H. Kämmerlinga, K. Boginoa, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka. Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.

Od trojice velikana na programu svaki je na svoj način obilježio klavirsku literaturu i dao svoj obol razdoblju romantizma. Schumannov glazbeni jezik nedvosmisleno je utemeljen na njegovoj osobnosti i pun je autobiografskih momenata, što je zasigurno njegova najistaknutija skladateljska karakteristika. S druge strane, Debussy Ravel često su dovođeni u vezu kao najutjecajniji francuski skladatelji ranog 20. stoljeća, sličnih pozadina i utjecaja. Iako su skladatelji u jednoj fazi izražavali uzajamno divljenje, naposljetku su se međusobno udaljili.

Komentiraj