uvijek na mreži

Pojedinačno PH u dizanju utega održano u Splitu

U Splitu je proteklog vikenda, točnije u petak i subotu održano seniorsko prvenstvo Hrvatske za žene i muškarce, a organizator natjecanja je bila je splitska Matadura. U dva dana natjecanja nastupilo je 80 natjecatelja i natjecateljica u ukupno 15 težinskih kategorija.

U dvorani Matadure tražilo se mjesto više, publika je u oba dana sa velikim zanimanjem pratila nastupe hrvatskih dizača i dizačica. Prvog dana nastupile su djevojke, u kategoriji do 48 kilograma, uz nove državne rekorde slavila je Tihana Majer iz Slavonije Osijek, u sve tri discipline – trzaj, izbačaj i biatlon.

Treba pohvaliti svakako klub iz Vukovara koji postiže zapažene rezultate sa mlađim uzrastima. Klub je star tek koju godinu, a mladi iz kluba već obaraju državne rekorde.

Bivša uspješna gimnastičarka Tina Erceg, inače i državna rekorderka u dizanju utega bila je pobjednica u sve tri discipline u kategoriji do 53 kilograma. OVDJE je konkurencija bila jača.

Hrvatska reprezentativka, sudionica EP u Norveškoj ove godine – Tea Šojat iz Osijeka očekivano je slavila u kategoriji do 58 kilograma, dok je Tamara Zulim iz Solina bila najbolja u onoj do 63 kilograma podignuvši u biatlonu 143 kilograma.

Solinjanke su inače i aktualne ekipne prvakinje Hrvatske. Ružica Buzov postala je prvakinja Hrvatske u kategoriji do 69 kilograma, splićanka Karmen Budiša u kategoriji plus 75, dok je u kategoriji do 75 očekivano slavila još jedna reprezentativka – Mihaela Kruljac iz Osijeka koja je u trzaju podigla 107, a biatlonu podigla 193 kilograma.

Subota je bio dan rezerviran za muškarce. U najslabijoj konkurenciji, do 56 kilograma bolji od Domagoja Vidića bio je Georgije Bogojević, David Tomić iz Solina postao je prvak hrvatske u sve tri discipline u kategoriji do 62 kilograma – bio je to njegov kvalitetan nastup. Antoni Krišto prvak je Hrvatske u trzaju kategorije do 69, dok je Zoran Anđelić iz osječke Slavonije slavio u izbačaju i biatlonu. Majlinger, Pejković i Kisić podijelili su titule u kategoriji do 77, a sa najviše se zanimanja gledala kategorija do 85 kilograma u kojoj je dizao i hrvatski olimpijac Amar Musić. U konkurenciji 12 natjecatelja uzeo je zlato, u biatlonu podigao nedostižnih 332 kilograma. Tražio se u izbačaju na 188, ali nije išlo.

KDU Split Matadura dala je prvaka i u kategoriji više, do 94 kilograma najbolji u sve tri discipline bio je Ivan Perasović.

U Splitu smo sreli reprezentativca iz Osijeka Antu Vukovića koji će braniti boje Hrvatske na EP u Splitu slijedeće godine. Vuković je opravdao najave i postao prvak države u tri discipline kategorije preko 105 kg. U onoj niže, do 105 titule su podijelili Adam Mesaroš i Nikša Torlak.

U Splitu su sudili i inozemni suci koji su održali tehnički sudački seminar europske federacije, a svakako moramo pohvaliti domaćina koji je natjecanja organizirao na zavidnoj razini.

Komentiraj