uvijek na mreži

Poljud je dobio i svoju operetu

Poljud to nije doživio iz svih svojih dana, još tamo od 1979. godine otkako je otvoren. Uz velike nogometne utakmice, sportske događaje, svjetske rekorde, koncerte, vojničke prisege, pa spektakle poput Ultre i svega drugog što se svih ovih godina odvijalo na Poljudu, sada je stigla i opereta. “Red carpet” na Poljudu, čekao se red za ulazak na premijeru operete Ive Tijardovića “Kraljica lopte”, koja je izvedena tek jednom, u praizvedbi 21. kolovoza 1926. godine na Starom placu. Trebala je proći 91 godina da bismo opet vidjeli “Kraljicu lopte”, sada je jasno da mora postojati žal zbog tolike pauze. Jelena Bosančić, režiserk i koreografkinja napravila je odličan posao, baš kao i dirigent Hari Zlodre i cijela ekipa, koja je oduševila izvedbom na travnjaku Poljuda. Hajdukov stadion za operetu o “bijelima” na trenutak se pretvorio u teatar.
– Ima svega, od večernjih i najsvečanijih haljina, pa do kratkih hlača – šaputao je jedan od 600 sretnika, koji su gledali premijeru, dok je čekao na ulaz u stadion.
I bi tako, to samo Split može ponuditi. Blještavilo, sjaj i visoke pete, kratke hlače i japanke, u poljudskom teatru svi su bili isti i u jednom dahu pogledali briljantnu izvedbu, koju su pokrenuli studenti Umjetničke akademije u Splitu.
– Vidjela sam tim studentima sjaj u oku, želju za promjenom, čak i dio sebe prije desetak godina, htjela postati dio ekipe dok su me uvjerljivo nagovarali da se prihvatim režije Kraljice lopte. Vesela studentska družina je proplesala, propjevala, proglumila, udahnula život tekstu i glazbi na beskrajno dugim probama u dvorani gdje su svaki tehnički nedostatak premostili svojom maštom i talentom. Postali smo tim, tim Kraljice lopte – između ostalog o svojim dojmovima napisala je Jelena Bosančić.
Naravno, “Kraljicu lopte” mnogi su htjeli pogledati, a premijeru nisu propustili splitski gradonačelnik Andro Krstulović-Opara i Hajdukov predsjednik Ivan Kos.
Komentiraj