uvijek na mreži

Pretpremijera komične opere Bastien and Bastiena večeras u Omišu

Ova komična opera u jednom činu, prva je Mozartova opera ikad, a napisana je u dobi od 12 godina

Petero mladih glazbenika Bože Jurić Pešić, Tea Požgaj, Joško Tranfić, Zoran Velić i Ana Malovan, večeras će u 21 sat na tvrđavi Mirabela u Omišu izvesti komičnu operu Bastien i Bastiena, a već sutra 11.kolovoza ista će se predstava moći pogledati u Solinu na Manastirinama.
– Prošle godine sam dobio ideju za ovakav projekt jer sam razgovarao s kolegom Joškom Tranfićem (bas) koji pjeva u zboru HNK Split i koji se složio samnom kako bi bilo dobro napraviti kratku, komičnu operu koja ne zahtjeva pratnju cijelog orkestra već samo klavir kojeg maestralno svira naš Zoran Velić – kazao nam je tenor Bože Jurić Pešić i dodao:


– Mozartove opere, a nije nevažno da je ova i prevedena na hrvatski jezik, nemamo često priliku gledati na hrvatskim pozornicama, našu publiku trebamo odgajati pa im zbog toga želimo doći u njihove gradove, na otoke, u Zagoru.
Kako je opera Bastien i Bastiena organizacijski relativno jednostavna, Bože i Joško su odradili sami većinu posla: predstavu su ”prodavali” turističkim zajednicama, nabavljali rekvizitu, kostime scenografiju, režirali, organizirali probe i prostor, a zahvalni su HNK-u Split što im je ustupio kostime i rekvizitu. Predstava je u produkciji Solinskog kulturnog ljeta na čijem je čelu direktor Tonči Ćićerić.
U predstavi će nastupiti tenor Bože Jurić Pešić, Splićanima poznat po naslovnoj ulozi u baletnoj operi Atlantida, sopranistica Tea Požgaj koju je splitska publika vidjela u naslovnoj ulozi operete ”Kraljica lopte”, Joško Tranfić, bas koji osim u HNK pjeva i u klapi Cambi, pijanist Zoran Velić, te mlada studentica glazbe Ana Malovan koja u operi Bastien i Bastiena ima jedan sasvim drugi zadatak. Osim Omiša i Solina, ova komična jednočinka gostuje 12.8. u Selcima na Braču, 17.8. na Kninskoj tvrđavi, a 27.8. u Kašetl Lukšiću, u dvorcu Vitturi.

Komentiraj