uvijek na mreži

Priča o usponima i padovima – Subašić i Kalinić najbolji su vratari Francuske i Belgije

Jedan i drugi… Njihova priča je priča o usponima i padovima, o sumnji u njihovoj sredini i priznanjima negdje u tuđini, tamo gdje su skupo plaćeni profesionalci, tamo gdje se samo kvaliteta vrednuje. O Danijelu Subašiću i Lovri Kaliniću je riječ, dvojcu, koji se okitio titulama najboljih vratara francuske, odnosno belgijske lige.
Subašić je već dugo vani, stožerni je igrač Monaca, otkako je otišao Stipe Pletikosa nezamjenjiv je na vratima Hrvatske. Tek kada se skrasio u, tada drugoligašu, Monacu počela su priznanja. Zadranin s Hajdukovom adresom u svom je rodnom gradu proživljavao prave drame, u jednom trenutku karijera mu je bila upitna, jer se nije povinuo pred zahtjevima Rena Sinovčića. Odlaskom u Hajduk njegov vratarski put krenuo je nabolje, ali i u Poljudu je bio pod sumnjama. Listajući neke detalje iz 2010. godine mogu se naći rečenice poput “vrijeme je da Subašić ode na klupu”, “što se događa sa Subašićem” i slično. Tada ga je branio Tomislav Rogić, provjereni vratarski stručnjak.
– Subašić je kvalitetan vratar kojeg Hajduk treba istrpjeti – govorio je tada Rogić.
U to doba i Subašić se morao pravdati za greške, s tribina je počelo negodovanje.
– Nema opravdanja, znam ja kako je kad pogriješiš… Nisam uzdrman, ne smijem biti i nije me pogodilo što su mi vikali s tribina „ooo, ooo, ooo“. Uhvate te u đir, to je tako… Treba znati živjeti s time – pričao je Subašić.
Ali, tada je izrekao rečenicu, koja mu je vodilja kroz karijeru.
– Vratit ću se radom i dobrim obranama – kazao je Subašić.
Tako je i bilo, vrlo skoro vratio se na staze top kvalitete… Od tada, tog ljeta 2010. godine ide samo naprijed. Reprezentacija, odlazak u Monaco, najbolji vratar Lige prvaka, a sada prvak Francuske i najbolji vratar lige. Bravo za Subašića.
A njemu uz rame je Lovre Kalinić, za šest mjeseci boravka u Gentu napravio je korake od šest milja. Najbolji igrač Genta, a sada je stigla i laskava titula najboljeg vratara belgijske lige. Kada je Kalinić zimus odlazio u Belgiju Subašić se pokazao dobrim prognozerom.
– Lovre je napravio korak naprijed, nastavit će se razvijati, da bi jednom postao golman na najvišem nivou. Hrvatska nikad nije imala problem s vrhunskim golmanima, tako će biti i u budućnosti – komentirao je Subašić kada je Kalinić odlazio.
Vjerojatno nije mislio da će Kalinić tako brzo doći u sam vrh, ali momak iz Solina, iz Svetog Kaje, kojeg smo uživali u Hajduku gledati u dresu s brojem 91, naprečac je osvojio Belgiju. Ako je Subašić za “naših” dana imao teških trenutaka što onda reći za Kalinića u kojeg su vjerovali samo rijetki. Od krakatog dvometraša, koji je sa 17 godina otišao na prve pripreme s Hajdukom, preko posudbi u Junak, Novalju i Karlovac, pa do trenutka kada smo ga jednom sreli da igra nogo-tenis u Parku mladeži.
– Nitko i ne zna gdje sam – reče nam prije par godina Kalinić.
Ipak, dočekao je svoju šansu u Hajdukovom dresu, stao među vratnice i iz utakmice u utakmicu obranama “kupovao” povjerenje. Neki su odmah shvatili da je top, nekima je dugo bio upitan. Ali, onda je dobio nadimak “sveti Lovre”, spašavao je Hajduk u važnim trenutcima, postao kapetanom. Ozbiljan, odmjeren, bez velikih riječi, ali velikih djela. Njegov put sličan je Subašićevom, to je i sam Kalinić kazao. Slična je i životna filozofija. Sličica o “danu poslije” kada mu je propao transfer u Aston Villu, a trebao je biti rekordan za Hajduk, negdje oko osam milijuna funti, govori sve o Kaliniću.
– Bio je petak navečer, odmah sam zvao Tončija Gabrića, upitao sam ga možemo li ujutro na trening premda je bio slobodan dan. Nakon tog treninga sve je prošlo, kao da tog transfera nije ni bilo. Rekao sam sebi “ideš dalje, samo rad” – pričao je Kalinić o teškom trenutku.
Kada je otišao u Belgiju vrlo brzo se javio svom učitelju Gabriću za kojeg je imao “mali” poklon, Mercedes S klase.
– Nazvao me i kazao da odem u Zagreb, da me tamo čeka automobil. Iznenadio me, sjetio me se i nakon odlaska, to je baš lijepa gesta, koja me dirnula u srce – kazao je Gabrić, koji je Kalinića trenirao od prvih dana provedenih u Hajduku.
To su Subašić i Kalinić, najprije veliki ljudi, veliki sportaši, veliki vratari…
Komentiraj