uvijek na mreži

Princeze s jagodama i limunom

Mnoge zanimljive slastice nastale su slučajno, a ove “Strawberry Lemon Cream Puffs” napravila sam ocu za jubilarni rođendan. Recept valja zapisati, a onda je najnormalnije i da ga podijelim s vama.

CHOUX (tijesto):

Ovo je klasično tijesto koje radim za otprilike 16-18 klasičnih ili dvadesetak ovakvih “prstenastih” princeza.

3dcl vode

15 dkg maslaca

malo soli

žlica šećera

20 dkg brašna sa malo praška za pecivo

4 jaja

Voda, maslac, sol i šećer se prokuhaju na štednjaku. Kad je nakon dvije minute otopljen maslac, skloniti posudu s vatre. Umiješati brašno s praškom i kuhačom snažno umiješati dok se ne odvaja od stijenki posude. Staviti sa strane da se ohladi. Jedno po jedno jaje dodavati i mikserom sjediniti u smjesu kojom se napuni slastičarska vreća. Lim obložiti papirom za pečenje i istiskivati oblik prstena. Peći ih 40 minuta na 170 C.

KREMA:

6 dcl mlijeka

5 žumanjaka

5 žlica šećera

100 g gustina

vanilija (mahuna ili ekstrakt)

10 dkg maslaca

sok jednog limuna

U posudi umiješati žumanjke, gustin, šećer, te dodajte malo ugrijanog mlijeka. Smjesu uliti u ostatak mlijeka kojeg ste prokuhali sa vanilijom. Pjenjačom na laganoj vatri skuhati kremu. Ohladiti je (površinu obavezno pokrijte prijanjajućom folijom) dok se hladi. Kad se prohladi, dodati sok limuna i zatim komad po komad maslaca.

Prstenaste princeze prerežite, ukrasite jednim slojem kreme, dodajte jagode na ploške, drugim slojem kreme. Poklopite drugim dijelom prstena.

Komentiraj