Mnoge zanimljive slastice nastale su slučajno, a ove “Strawberry Lemon Cream Puffs” napravila sam ocu za jubilarni rođendan. Recept valja zapisati, a onda je najnormalnije i da ga podijelim s vama.
CHOUX (tijesto):
Ovo je klasično tijesto koje radim za otprilike 16-18 klasičnih ili dvadesetak ovakvih “prstenastih” princeza.
3dcl vode
15 dkg maslaca
malo soli
žlica šećera
20 dkg brašna sa malo praška za pecivo
4 jaja
Voda, maslac, sol i šećer se prokuhaju na štednjaku. Kad je nakon dvije minute otopljen maslac, skloniti posudu s vatre. Umiješati brašno s praškom i kuhačom snažno umiješati dok se ne odvaja od stijenki posude. Staviti sa strane da se ohladi. Jedno po jedno jaje dodavati i mikserom sjediniti u smjesu kojom se napuni slastičarska vreća. Lim obložiti papirom za pečenje i istiskivati oblik prstena. Peći ih 40 minuta na 170 C.
KREMA:
6 dcl mlijeka
5 žumanjaka
5 žlica šećera
100 g gustina
vanilija (mahuna ili ekstrakt)
10 dkg maslaca
sok jednog limuna
U posudi umiješati žumanjke, gustin, šećer, te dodajte malo ugrijanog mlijeka. Smjesu uliti u ostatak mlijeka kojeg ste prokuhali sa vanilijom. Pjenjačom na laganoj vatri skuhati kremu. Ohladiti je (površinu obavezno pokrijte prijanjajućom folijom) dok se hladi. Kad se prohladi, dodati sok limuna i zatim komad po komad maslaca.
Prstenaste princeze prerežite, ukrasite jednim slojem kreme, dodajte jagode na ploške, drugim slojem kreme. Poklopite drugim dijelom prstena.