uvijek na mreži

PROGNOZA ZA LJETO: Sparno i vruće!

Autor: Ojdana Koharević

I prije ljeta – ljeto. Tako bi se u jednoj rečenici moglo sažeti trenutno meteorološko stanje nad našim područjem jer prave vrućine zahvatile su sjever i jug regije u svibnju, zabilježeno je lokalno i preko vrućih 30 stupnjeva, a tek je bio počeo pravi proljetni mjesec. Što li nas tek čeka ovoga ljeta?  Sparina, suša, ukratko rečeno dugo, vruće ljeto, a najvjerojatnije i još jedno meteorološki gledano rekordno ljeto.

Odgovor na pitanja o vremenu za ovo ljeto, svih znatiželjnih, kako onih koji planiraju godišnje odmore, tako i onih koji od turizma i za turizam žive, stigao je ovih dana iz DHMZ-a, a još prije i iz modernih meteoroloških svjetskih izvora. 

Konkretno europski Severe Weather i američki meteoservis Accuweather složni su kako će ljeto 2022.biti dugo, vruće, bez puno kiše i najvjerojatnije toplije od prošloga.

Iako meteorolozi zaziru od dugoročnih prognoza, ECMWF europski model se s razlogom naziva najpouzdanijim modelom u kategoriji dugoročnih prognoza, a i američki Accuweather posljednjih je godina vrlo precizno prognozirao duža razdoblja. 

Tako nam stiže najava o dugom sparnom ljetu, a uvertiru će imati na samom početku lipnja. Naime, s prvim danom lipnja počinje klimatološko ljeto, a i vrijeme će biti u znaku ugodnoga, toplog vremena poput prošlih godina. Takva prognoza već paše onima koji željno očekuju stare godišnje odmore, ali i onima koji će s guštom spojiti sljedeće blagdane i praznike u lipnju poput Tijelova 16.lipnja.

Mjesec pred nama bit će pravi ljetni idealan za one koji uživaju u moru, sunčanju, no lipanj zna početi vrlo promjenjivim vremenom, kišama i grmljavinom. Bilo je tako 2013. godine kad je nad našim područjem, posebno Dalmacijom divljala ciklona, a trajala je punih deset dana, a još kišniji lipanj zabilježen je i godinu poslije. Takve meteoscenarije očito nećemo viđati ovoga lipnja jer kiša će – zakazati. 

Inače, lipanj je mjesec koji je sunčaniji i topliji od prethodnika, sa oko 30 sunčanih sati više, pa donosi i toplije vrijeme, sa srednjom temperaturom 3-4 stupnja višom od svibnja. 

Kakve su temperature u lipnju? Na Jadranu su one između 20 i 23, a vrućih je dana, onih s temperaturama od 30 ili više stupnjeva, najviše u Splitu i Šibeniku, u prosjeku 6 mjesečno. 

Lipanj tek počinje, a prvi vikend bit će lokalno poput srca ljeta, s temperaturana višim od 35 stupnjeva pa će se i ova meteorološka statistika zasigurno promijeniti u korist dugog vrućeg ljeta 2022. godine.

Komentiraj