uvijek na mreži

Proslavljeni tenor Ramón Vargas i Los Mariachi Caballeros na 66. Splitskom ljetu

U srijedu 22. srpnja na Peristilu će, u sklopu 66. Splitskog ljeta, nastupiti jedan od najslavnijih svjetskih tenora Ramón Vargas koji će uz hrvatski sastav Mariachi Los Caballeros na koncertu nazvanom Srce Meksika. Mariachi glazba, po riječima samog Vargasa, jedan je od najuzbudljivijih i najtemperamentnijih glazbenih pravaca: „Ponosan sam uvijek kad imam priliku predstaviti tu glazbu svijetu“. Glazbeni ansambl Mariachi Los Caballeros po mnogima je najbolji mariachi sastav van španjolskog govornog područja i istinski su glasnogovornici glazbe Meksika još od svog prvog nastupa 1998. godine. Koncert započinje u 21 sat.

Cielito Lindo, Granada, Mexico Lindo, Cucurucucú Paloma, Serenata Huasteca… i brojni drugi širom svijeta omiljeni standardi naprogramu su ovog izuzetnog glazbenog događaja. Splitska će publika imati priliku da po drugi put u manje od godinu dana uživa u izvedbi Ramóna Vargasa kojeg su mogli slušati na koncertu Za Điđija u prosincu 2019. Najpoznatiji je to meksički tenor i jedan od najtraženijih svjetskih opernih pjevača. Pjevati je počeo u dječačkom zboru u rodnog Ciudad de Mexico, a njegova nezaustavljiva karijera započinje već 1992., kad ga njujorška Metropolitan opera angažira da u Luciai di Lammermoor zamijeni Luciana Pavarottija. Već sljedeće godine debitira na pozornici La Scale, a od tada Vargas suvereno nastupa na ostalim velikim svjetskim opernim pozornicama kao što su: Buenos Aires Teatro Colón, Royal Opera House London, Teatro Real Madrid, Paris Opéra-Bastille, San Francisco Opera, Wiener Staatsoper, veronska Arena… Posebno je poznat po ulogama u operama Rossinija i Donizettija, kao i Verdijevim i Mozartovim. Uz opernu karijeru, Vargas je i vrhunski koncertni pjevač, s širokim repertoarom, od talijanskih klasičnih pjesama do romantičnih njemačkih skladbi i melodija francuskih, meksičkih i španjolskih skladatelja iz 19. i 20. stoljeća. 1998. godine ponudio je nezaboravan recital u La Scali, a njegova izdanja popularnih meksičkih pjesama dočekana su s ogromnim oduševljenjem na koncertima širom Europe i Meksika. Snimio je velik broj albuma, a između ostalih dobio je nagradu Lauri-Volpi za najboljeg opernog pjevača 1993, ECHO Klassik nagradu kao pjevač godine 2001, kao i nagradu Gino Tani 1995. Osim po svojim iznimnim voklanim kvalitetama poznat je i kao humanitarac, osnivač Memorijalne fondacije Eduardo Vargas, u spomen na svog prerano preminulog sina.

Od proljeća 1988. i prvog koncerta u Kino klubu Zagreb, Los Caballeros postali su ne samo vodeći hrvatski glasnogovornici mariachi glazbe, nego jedni od njezinih najuglednijih ambasadora izvan španjolskog govornog područja. O tome svjedoče brojni njihovi nastupi kao što su oni s Ramón Vargas, sastavima poput Mariachi Vargas de TecalitlanMariachi de America i Placido Domingo s kojima su podijelili pozornicu Teatra Degollado, središnje dvorane glavnog grada mariachija – Guadalajare i nastupili u najboljem do sada snimljenom dokumentarcu o glazbenoj istoznačnici Meksika: Mariachi – The Spirit of Mexico.

Komentiraj