uvijek na mreži

Znate li zašto se prvog dana u godini treba jesti leća, riba, lisnato povrće?

 

Prvog siječnja obavezno jedite leću – kaže stara poslovica!

Leća izgleda kao male kovanice koje se prošire tijekom kuhanja, pa mnogi vjeruju da ona predstavlja ekonomski prosperitet u Novoj godini. Nijemci za novogodišnji ručak jedu svinjske kobasice, kiseli kupus i leću, a Talijani već nakon ponoći Novu započinju lećom i kobasicama. Brazilci najviše vole ćušpajz od leće. 

Zbog načina na koji srebrna ljuska podsjeća na nakit, smatra se da riba predstavlja dobru sreću. U nekim dijelovima Kine i Europe, riba se jede kako bi se potaknula plodnost. Danci i Talijani jedu kuhani bakalar, a Nijemci čak i nose riblje ljuske u džepu ili u novčaniku za sreću.

Zeleno, lisnato povrće je dobro tijekom cijele godine, ali 1. siječnja vam može donijeti više od dobrog zdravlja. Budući da boja i oblik pojedinih vrsta povrća sliči novcu, jedite kelj, blitvu i kupus u nadi da ćete slijedeće godine biti bogatiji. Zelena boja često prikazuje rast i obilje. 

Svinje mogu biti simboli financijskog uspjeha i napretka u životu iz dva razloga. Prvo, jer su bogate masnoćom tako da se gledaju kao znak obilja. Drugo, kreću se prema naprijed kada traže hranu, za razliku od ptica i jastoga, koji nose nesreću ako se jedu na Novu godinu. Prema vjerovanju nikako ne treba jesti piletinu i puretinu.

Komentiraj