uvijek na mreži

Ranko Britvić: Naša braniteljska udruga VeDRA okuplja i branitelje i antifašiste

Split je ovog tjedna dobio još jednu braniteljsku udrugu. Ime joj je VeDRA, a s kojim ciljem je osnovana i tko je sve čini, doznajemo u razgovoru s predsjednikom dipl.iur. Rankom Britvićem.
– Ideja je došla iz situacije u društvu. Stalno se svađaju lijevi desni, ustaše i partizani. Činjenice koje su povjesničari utvrdili kažu kako smo mi Hrvati doprinijeli oslobođenju Europe u 2. Svjetskom ratu, a četrdeset godina kasnije hrvatski su branitelji doprinijeli da budemo dio te Europe- kazao nam je predsjednik Britvić.
– Hajdemo biti vedri, otvoreni – rekli smo, a onda je izašlo ime VeDRA-Veterani domovinskog rata antifašisti.

Napravili smo skupštinu i, pored aktivnosti kojima se bave i druge braniteljske udruge, cilj nam je promicanje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti i humanističkog otpora svim oblicima diskriminacije.
Mnogo je braniteljskih udruga do danas osnovano. Po čemu ste vi drugačiji?
Kao najvažnije, ističemo Domovinski rat koji je po svom karakteru bio antifašistički rat protiv veliko srpske miloševićeve agresije! Kod nas u udruzi ima, naravno, najviše branitelja Domovinskog rata, ali i građana kojima je antifašizam dio životnog svjetonazora. Članovi su nam i nekadašnji pripadnici, sudionici NOR-a. Neki od njih su se u svojim poznijim godinama uključili i u Domovniski rat. Na proslavi Dana antifašističke borbe 22. lipnja koju će naša udruga organizirati pojavit će se upravo neki članovi koji su aktivno sudjelovali u oba rata. Moram naglasiti da su nam najveću podršku u osnivanju udruge dali članovi “Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita” i županijska zajednica tih udruga. I oni imaju dosta članova koji su branitelji, veterani Domovinskog rata!
Jedan potpredsjednik udruge VeDRA je general u mirovini Veselko Gabričević, prvi zapovjednik 126. brigade, a drugi je dr.sc. Siniša Kuko. Tajnik je ekonomistica Eleonora Mandić.
Hrvatski narod je u prošlom stoljeću, zaključili ste imao dvije velike pobjede?
Mi žalimo sve žrtve koje su nastale na bilo kojoj strani, ali poštujmo naše didove jer pobjednici 2. svjetskog rata su upravo Hrvati koji su bili najzastupljeniji u tadašnjoj Narodnooslobodilačkoj vojsci. To je ponukalo i pok. predsjednika Tuđmana da Dan antifašizma bude državni praznik i da se na dostojan način svake godine obilježi. Domovinski rat je druga pobjeda. Zato ćemo i proslavu koju ćemo organizirati nazvati: Od pobjede do pobjede. Prva pobjeda je bila 1945.,a druga 1995. Stalno pričamo o nekoj pomirbi, a ona će se dogoditi kad otvorimo sve karte, a karte su doista dobitne jer su Hrvati dobitna kombinacija prošlog stoljeća. Pobjednici!

Komentiraj