Speculaas, spekulatius, speculoos ili biscoff keksi potječu iz Nizozemske, a tradicionalno se peku za blagdan Svetog Nikole ili za Božić. No, meni se čini da je šteta jesti ih samo u božićno vrijeme jer su preukusni. Ovo mi se čini dobar recept, a za izradu keksa možete koristiti:
- modlice,
- pečate za kekse ili
- kalupe za paprenjake kako biste otisnuli motiv na njih.
Sastojci:
- 250 g mekog brašna
- 50 g sitno mljevenih badema ili bademovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žličice začina Speculaas
- 100 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera, najbolje smeđeg
- 1 veliko cijelo jaje
- malo korice limuna
Priprema:
- Prosijte brašno, mljevene bademe, žličicu praška za pecivo i začine.
- Izmiksajte maslac zajedno sa šećerom dok se sve ne spoji.
- Zatim dodajte cijelo jaje i malo naribane korice limuna, nastavite miksati 2-3 minute.
- Zatim postepeno dodavajte smjesu brašna i miksajte. Kada više ne budete mogli miksati, dodajte preostalo brašno i zamijesite rukama glatko tijesto. Ne treba dodavati ekstra brašna.
- Glatko tijesto zamotajte u vrećicu i stavite u frižider da se hladi 3 sata.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na debljinu od maksimalno 0.5 cm.
- Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije.
- Rezač za kekse svaki put prije upotrebe dobro uronite u brašno, otresite ga pa tek onda utisnite u tijesto praveći oblike po želji.
- Pecite kekse 10 minuta.