uvijek na mreži

RECEPT: Torta Caprese

Kao i mnoge slastice ili jela koja danas rado jedemo, i ova torta od čokolade i badema nastala je greškom. Zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Carmine Di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju. Uzbuđen zbog nekih američkih gostiju, zaboravio je staviti brašno u smjesu. Međutim, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji i za koju se mahom tražio recept.

Torta Caprese

Sastojci:


(za kalup promjera 22 – 24 cm)
4 jaja sobne temperature 
150 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade 
200 g mljevenih ili sjeckanih badema
130 g maslaca

Dodatno (po želji):
1 žlica ruma ili konjaka
ribana korica jedne cijele naranče

Priprema:

1. Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se ohladi.

2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. 

3. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom. 

4. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te pomalo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.

5. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.

6. Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao u ovom slučaju) i poslužite. Torta Caprese konzumira se lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.

Priprema:

1. Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se ohladi.

2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. 

3. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom. 

4. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te pomalo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.

5. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.

6. Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao u ovom slučaju) i poslužite. Torta Caprese konzumira se lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.

Komentiraj