Donosimo vam recept za tortu od jagoda i mascarpone sira.
Sastojci
- Tijesto:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- 2-3 žlice kakaa
- 100 g čokolade
- Krema:
- 225 g vrhnja
- 500 g mascarponea
- 75 g smeđeg šećera
- 100 g naribane bijele čokolade
- 1 šećer s burbon vanilijom
- korica od limuna i sok od pola limuna
- 500 g jagoda
- Za ukrašavanje:
- jagode i čokolada
Priprema
1. korak
Namastite kalup za tortu promjera 24 cm i lagano ga pobrašnite. Istresite višak brašna. Dobro izmiksajte šećer i maslac, dodajući jedan po jedan žumanjak.
2. korak
Miksajte sve dok se šećer više ne osjeća. Rastopite čokoladu i ostavite je da se malo ohladi. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg.
3. korak
U smjesu od žumanjaka ručno dodajte lješnjake, kakao i rastopljenu čokoladu te na kraju snijeg (nježno, tako da ne splasne, miješajte samo u jednom smjeru).
4. korak
Pecite na 180°C 40 minuta, pustite da se ohladi i potom izrežite tijesto na dva sloja. Za kremu istucite vrhnje u čvrst šlag pa mu lagano ručno primiješajte mascarpone, jagode isječene na kockice i sve ostale sastojke.
5. korak
Kad se tijesto ohladilo, složite tortu. Na prvi dio tijesta namažite pola kreme, zatim prekrijte drugim dijelom tijesta i premažite ostatkom kreme. Ukrasite jagodama.