uvijek na mreži

RECEPT: WIENER APFELSTRUDEL

Štrudel ima mnogo verzija i svatko ga voli napraviti na svoj način, ali ovaj “Bečki” je najpoznatiji i po svemu, iznad svih. Donosimo recept.

Tijesto:

250 g brašna. 140 ml vode, 2 žlice ulja, prstohvat soli.

Zamijesite tijesto, dobro ga izradite, premažite sa par kapi ulja i ostavite barem sat vremena da miruje.

Fil:

1 kg jabuka, 130 g šećera (stavim smeđeg i ovisno o kiselosti jabuka), vanilin šećer, dvi žlice ruma, 4 žlice limunovog soka i kora od jednog limuna, 80 g grožđica, 80 g badema izrezanih, 140 g krušnih mrvica, cimet, 70 g maslaca otopljenog.

Jabuke izrežite na najtanje ploške, pospite šećerom, limunovom koricom i sokom, dodajte bademe, rum i cimet. Na razvaljanu koru (preko stolnjaka, pažljivo prstima) pospite mrvice popržene na maslacu i malo ohlađene, zatim dodajte smjesu sa jabukama, rasporedite kao na slici, pažljivo zarolajte i štrudel bogato premažite otopljenim maslacem. Pecite na 180 C, ovisno o peći, 45-50 minuta. Ohladite, pospite cukrom, guštajte!

Komentiraj