uvijek na mreži

RECEPTI: Lubenica je kraljica ljeta

Lubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.

Lubenica i feta sir

Sastojci za četiri male porcije:

1 kg lubenice

200 g feta sira

1 limeta

2-3 grančice majčine dušice ili mente

3 žlice maslinovog ulja

1 prstohvat soli

Po želji: Crveni luk, med i orasi

Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje – et voilà!

Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa

Poke bowl s lubenicom

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!

Sastojci za 4 osobe:

500 g lubenice

3 žlice ulja od kikirikija

3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa

2 avokada

200 g riže

1 krastavac

150 g edamame sjemenki

Sol

Neobvezno: Malo tofua i mrkve

Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.

Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.

Komentiraj