uvijek na mreži

REGIONALNI CENTRI KOMPETENTNOSTI NA ENTERU PRIKAZALI ATRAKTIVNOST STRUKOVNIH ZANIMANJA

RCK Split u sektoru turizma i ugostiteljstva organizirao kulinarski šou sa Zirojevićem, te  Sandrom i Danom Tahirević, sudionici konferencije uživali u delicijama

Na ENTER konferenciji koja se održala u Spaladium areni, a u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i njene ustanove Centar izvrsnosti, partner i suorganizator između ostalih, bio je i splitski Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Prezentacijska kuhinja koja je bila sastavnim dijelom Spaladium arene, ugostila je kulinarske zvijezde Sandru i Danu Tahirović, te Hrvoja Zirojevića koji su zajedno s učenicima i nastavnicima Turističko-ugostiteljske škole pokazali svu atraktivnost zanimanja kojeg na tržištu rada konstantno nedostaje. Suradnja učenika i stručnjaka prikazana je i u pripremi koktela čuvenog barmena Jure Vojkovića.

  • Danas je lakše dostići traženi nivo obrazovanja u ovim našim zanimanjima, a uz ovakav projekt kao što je RCK Split, mogu samo reći “blago današnjim učenicima” – rekao nam je Zirojević. Održana ENTER konferencija spojila tehnologiju i povezane industrije, a bila je i odlična prilika za razmjenu iskustava.
  • Svjesni smo promjena koje su zadesile turističko tržište u protekle dvije godine. S ciljem što bolje prilagodbe trenutnom stanju u proteklih nekoliko mjeseci u sklopu “Projekta uspostave RCK” nastavnici, učenici i predstavnici partnera na projektu prošli su niz edukacija s ciljem usvajanja novih vještina za oblikovanje i plasman kvalitetnog kadra kakvog tržište treba – zaključila  voditeljica promocije i vidljivosti RCK Split Andrea Bilandžić. Sudjelovanje na ENTER konferenciji bila je prilika za susret svih Regionalnih centara kompetentnosti pa su svoja dosadašnja iskustva razmijenili ravnatelji i voditelji projekata škola iz Dubrovnika, Osijeka, Pule, Splita, Zaboka i Opatije.

-Sve ono što radimo kroz Regionalni centar kompetentnosti, a to je unaprjeđenje strukovnog obrazovanja i reforma strukovnog obrazovanja, moramo napraviti svi zajedno. Dobra koordinacija između naših centara je bila tema ovog sastanka. Vrlo sam zadovoljan dosadašnjom suradnjom jer se svi mi voditelji, iz svih Regionalih centara kompetentnosti dogovaramo gotovo na dnevnoj bazi – kazao nam je ravnatelj i voditelj projekta Ugostiteljsko – turističke škole Osijek Andre Kristek.

Almir Maslić, voditelj RCK Opatija otkrio nam je kako je suradnja između svih nositelja ovog značajnog projekta bitna za prevladavanje svih problema na koje se nailazi prilikom realizacije, budući da je jedan od ciljeva modernizacija kurikuluma, a to je teško izvedivo bez zajedničke koordinacije. Nije skrio ni svoje oduševljenje organizacijom konferencije kakva do sada nije viđena na ovim prostorima.

Naravno, nije sve idealno pa na pitanje koliko je zadovoljan dosadašnjom dinamikom realizacije projekta, Antun Perušina, ravnatelj Tursitičko-ugostiteljske škole Dubrovnik kazao nam je:

  • Nismo potpuno zadovoljni dinamikom jer mislimo da može brže. Još uvijek smo u fazi kad sve možemo stići, ali jednostavno nas jako koče birokratske stvari, papirologija, ishođenje dozvola. Baš zato je odlično da smo ovdje svi zajedno i da razmijenimo i ta iskustva.

Uspostava RCK u turizmu i ugostiteljstvu Split dat će dodatnu vrijednost turističkom gospodarstvu, jer će se kroz aktivnosti u projektu unaprijediti kompetencije svih ciljnih skupina: učenika, polaznika programa cjeloživotnog učenja, strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu čime ćemo dobiti kvalitetniji turistički proizvod, koji će biti konkurentniji i održiviji – zaključio je nakon završetka ENTER-a ravnatelj i voditelj RCK Split Ivo Bilić.

Komentiraj