uvijek na mreži

Ricardo Muti: Imam poruku predsjednicima i premijerima u svim dijelovima svijeta

U Zlatnoj dvorani bečkog “Musikvereina” u petak je prvi put od njegova organiziranja održan Novogodišnji koncert Bečke filharmonije bez publike zbog epidemioloških mjera, a glazbenici su nagrađeni virtualnim pljeskom.

Koncertom je ravnao Riccardo Muti koji se po šesti put našao za dirigentskim pultom Novogodišnjeg koncerta. Ravnao je programom u kojem su dominirala djela obitelji Strauss. Novogodišnji koncert, koji je bio pun valcera, šezdeset treći put se prenosio uživo širom svijeta, to jest u oko 90 zemalja.

  • Glazba se često doživljava tek kao sredstvo zabave, međutim njena je misija puno važnija – učiniti društvo boljim. U protekloj je godini cijeloj jednoj generaciji, opterećenoj brigom za zdravlje, bila uskraćena mogućnost razmišljanja o nekim dubljim temama. Iako je zdravlje svakako prva i najvažnija stvar, nije ništa manje važno ni zdravlje duha. I tu Glazba pomaže… Dakle, moja poruka guvernerima, predsjednicima i premijerima u svim dijelovima svijeta – smatrajte kulturu uvijek jednim od primarnih elemenata za stvaranje boljeg društva u budućnosti – kazao je slavni maestro.

Stara godina ispraćena je djelima od polke “Bez brige” do “Na lijepom plavom Dunava”.

“Glazba Novogodišnjeg koncerta pomogla nam je da prebrodimo mnoge teškoće”, rekao je direktor Bečke filharmonije Daniel Froschauer u kratkoj novogodišnjoj pozdravnoj riječi. On je istaknuo da ovogodišnjim koncertom Filharmonija želi uputiti poruku nade i optimizma.

Prazna dvorana bila je bogato okićena, a koncert je snimalo 14 kamera austrijske državne televizije ORF-a.

Koncert međutim nije prošao bez ikakvog aplauza jer je ORF pokrenuo akciju virtualnog pljeska. Više tisuća gledatelja diljem svijeta svoj je pljesak u audioformatu “poslalo” u Beč, a među njima bio je i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres.

Baletne točke, koje su upotpunile program, bile su u koreografiji Josea Carlosa Martineza, a baletane je obukao Christian Lacroix.

Komentiraj