uvijek na mreži

Skandal: Direktori Mreže TV žele smjenu Vijeća za elektroničke medije

U priopćenju kojeg su nam poslali, Zvonimir Kabelka i Zoran Kovačić iznose optužbe na rad Vijeća za elektroničke medije

U priopćenju kojeg su nam poslali, Zvonimir Kabelka i Zoran Kovačić iznose optužbe na rad Vijeća za elektroničke medije. Priopćenje donosimo u cjelosti.

SRAM VAS BILO ČLANOVI VIJEĆA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE!!!
Nakon provedenog natječaja za dodjelu tv koncesija za digitalne regije D5 (Primorsko goranska i Istarska županija), D6 (dio Ličko senjske županije i dio Karlovačke) i D7 (Zadarska i Šibensko kninska županija) i današnje objave rezultata glasovanja prema kojoj niti jedna ponuda u niti jednoj tv regiji nije dobila potreban broj glasova želimo izvijestiti javnost o sramotnim postupcima i radu članova Vijeća za elektroničke medije koji za plaće od 15.000 kuna pa naviše nisu sposobni donijeti najobičniju odluku o dodjeli koncesije najboljem ponuđaču.
Iako smo u regiji D5 (Primorsko-goranska i Istarska županija) kao Nezavisna televizija (odnosno Mreža TV) bili jedini ponuđač, dakle bez konkurencije, šest članova nesposobnog, a očito podobnog a ne nezavisnog Vijeća za elektroničke medije, odlučilo je glasovati samo u jednom krugu i zaključiti da je bolje ne zaposliti dvadesetak novih ljudi, da je bolje ne investirati nekoliko milijuna kuna, da je bolje činiti štetu za državni proračun da ne dobije naknadu za koncesiju, da je bolje za javni interes da nitko ne emitira tv program na toj poziciji u MUX-u D5 nego da to dobije Mreža TV, da je bolje ograničiti poduzetničke slobode i slobodu medija nego da to dobije jedna potpuno neovisna hrvatska televizija koja već 15 godina pokušava proširiti svoj doseg do gledatelja bez političke podrške.
Ništa bolje nije bilo niti prilikom glasovanja u digitalnoj regiji D6 (dio Ličko senjske i dio Karlovačke županije) gdje je Nezavisna televizija (Mreža TV) imala konkurenta u tvrtki Vox fenix Rene Sinovčića. I u ovoj regiji skupina ljudi koju za njihov nerad debelo plaćaju svi nakladnici, a koja se voli nazivati nezavisni regulator tzv. Vijeće za elektroničke medije nije uspjelo, ponovno u samo jednom krugu glasovanja (iako im Pravilnik o radu omogućava i tri kruga glasovanja) dodijeliti koncesiju niti Nezavisnoj televiziji niti tvrtki Vox fenix. Dakle dragi građani Gospića, Otočca, i cijele Like: niste zaslužili biti građani prvog reda i imati i lokalni tv program kakvog imaju gotove sve druge regije u RH jer „mudre i vrlo stručne glave“ na čelu s predsjednicom Vijeća za elektroničke medije Mirjanom Rakić smatraju da to vama uopće ne treba, da u Lici nije potrebno zaposliti novih 15 ljudi, da je bolje oštetiti državni proračun i ne naplatiti koncesije za emitiranje tv programa i što će vam uopće tv program jer niste ni najmanje bitni a javni interes koji ste iskazali za tv programom u svojoj regiji zapravo nije interes ove skupine poltrona koji misle da su u nečemu stručni.
I ako ste pomislili da je tu kraj glupostima Vijeća za elektroničke medije, prevarili ste se. Niti u regiji D7 (Zadarska i Šibensko kninska županija) gdje je bilo čak pet ponuda kvazi stručnjaci iz Vijeća za elektroničke medije ponovno se, samo u jednom krugu glasovanja, nisu mogli usuglasiti tko je dao najbolju ponudu. Njima naime opet nijedna nije valjala. Prije šest mjeseci u ovoj regiji bio je također natječaj no niti tada nije bilo odluke. Pa tko je tu lud nesposobnjakovići jedni.
Sramite se, članovi Vijeća za elektroničke medije. Na ovaj način štitite monopole velikih tv igrača, štetite državnom proračunu, ograničavate poduzetničke slobode, onemogućavate zapošljavanje ljudi… Sigurni smo da ste ovo napravili prije svega da zaustavite Mrežu TV u daljnjem širenju našeg tv programa i da se u ovo uplela i aktualna politika koja ne može podnijeti našu istinski neovisnu uređivačku politiku. U zadnjih pet godina javili smo se za dvije nacionalne i čak pet regionalnih tv koncesija i gotovo svi ti natječaji su bili poništeni, duboko vjerujemo samo kako Mreža TV ne bi dobila mogućnost širenja.
Tražimo od Vlade RH i Ministarstva kulture da odmah raspusti cjelokupno Vijeće za elektroničke medije, a javnost, strukovne udruge i medije da dignu glas protiv ovakvog rada Vijeća za elektroničke medije.
Za Nezavisnu televiziju (Mreža TV Zagreb ) i Televiziju Dalmacija (Mreža TV Split)
Zvonimir Kabelka Zoran Kovačić

Komentiraj