uvijek na mreži

ŠKVERANI PORUČILI: Ne dozvolimo da nas dijele, hrvatski branitelji nisu na prodaju

Danas su nas okupili dragovoljci škvera koji su točno prije 28 godina junački stali na branik Domovine ne hineći na sve opasnosti koje su u tom vremenu bile oko njih,; od petokolonaša, domaćih izdajnika i neprijateljske JNA – kazao je Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit na obilježavanju 28. godišnjice osnivanja Drugog policijskog bataljuna, poznatijeg kao Škverski bataljun.
Na obilježavanju pred spomenikom u Parku hrvatskih mučenika, okupili su škverski dragovoljci, članovi Hvidre Split predvođeni predsjednikom Mladanom Šiškom, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Serdarević, županijski pročelnik za branitelje Damir Gabrić, zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela, član Uprave Brodograđevne industrije Split Zoran Kunkera, prijatelj i dušebrižnik Škverskog bataljuna don Vjenceslav Kujundžić.
– Zahvaljujući junaštvu, ljubavlju prema Domovini, vođeni mudrom politikom vrhovnog zapovjednika i predsjednika dr. Franje Tuđmana ova dragovoljačka snaga iznjedrila je pobjedničku vojsku i dovela nas do slobode i neovisnosti, a mi smo ponosni dio te priče jer je naš škver još u svibnju 1990. godine postao bastion pokreta otpora i bitan čimbenik budućih događanja – kazao je Goran Kosor. Te nastavio:
– Danas, na žalost, mogu slobodno reći, bar što se tiče udruga proizašlih iz Domovinskog rata, nejedinstva, razdora i sjemena netrpeljivosti koje je netko ubacio među nas, ne možeš jasno čuti krik i vapaj žrtve Vukovara.
Počelo je za vrijeme rata, osnivanjem Udruge dragovoljaca, pa Udruge veterana, pa na žalost udruge HVIDR-a, onda ide Udruge dragovoljaca – veterana. Pa nakon rata osnivaju se razne udruga po svim osnovama, nastavlja se zatim osnivanje udruga po imenima postrojbi, onda ni to nije dovoljno pa se danas dijelimo na ratne i ne znam koje druge postrojbe, sutra očekujem i poratne udruge koje će nadmašiti sve dosadašnje i preuzeti ulogu lidera, a mi i dalje, slijepi kod zdravih očiju i dalje nećemo jasno čuti onaj krik i vapaj žrtve, ne samo Vukovara, nego i onih djevojačkih plavih pletenica iz Mariborskih rudnika…
Naša poruka danas – sjetimo se ranih devedesetih, ponosnih i sretnih, kad smo imali čast i privilegiju stati jedan uz drugoga, s punim povjerenjem, rame uz rame, braniti i obraniti hrvatsko tlo i omogućiti Hrvatima tisućljetni san.
Ne dozvolimo dušmanima da nas dijele. Hrvatski branitelj nije na prodaju.
Odgovorni kao da ništa ne uče iz povijesti ili im ipak odgovara ona stara; podjeli pa vladaj.
Dozvolite mi da današnji dan osim svim poginulima i umrlima posvetimo hrvatskoj mladosti, zalogu sretnije budućnosti, čiji su predstavnici danas postrojeni ovdje uz nas u izviđačkim odorama, te našim suborcima diljem Lijepe naše a posebno dragim prijateljima iz Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Crne mambe koji su na sutrašnji dan, prije 27, godina, svojom hrabrošću obranili Zagreb – zaključio je Goran Kosor.
Županijski pročelnik za branitelje Damir Gabrić, u Domovinskom ratu zapovjednik 1. bojne 6. Domobranske pukovnije, na obilježavanje je došao kao izaslanik župana Blaženka Bobana.
– Znate kako je bilo. Neki su dolazili dragovoljno, neki su dovedeni na silu, ali svi su morali odslušati istu priču. Rekao bi im: „niste došli u neku bezveznu postrojbu, vi ste došli u postrojbu koja je sljednica slavne škverske bojne“. Premda nisam bio u škveru, imao sam potrebu svima koji dođu u 1. bojnu 6. Domobranske pukovnije naglasiti da su došli u jednu od najslavnijih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske – kazao je Gabrić.


Škver je tijekom rata dao oko 3500 branitelja, a njih 20 je položilo živote na oltar domovine. Sutra se navršava 23. godina pogibije škverskog dragovoljca iz 1990. godine, našeg suborca Ante Bužančića koji je stradao nadomak Banja Luke kao pripadnik antiterorističkog voda 72. bojne vojne policije Bio je on zadnji poginuli hrvatski vojnik u Domovinskom ratu.
Osim toga, prisjetili su se i svojih suboraca iz Udruge ratnih veterana Crne mambe koji su na sutrašnji dan obranili Zagreb, a organizirali su i humanitarnu akciju prikupljanja sredstava kojima će pomoći izgradnju sanitarnog čvora u njihovim prostorijama u Farkašiću. Suborcima iz Zagreba su uputili pismo koje je na obilježavanju pročitala Lucija Jović Kekez, članica Skautskog kluba Marjan.

Na kraju su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče škverskom bataljunu u Parku hrvatskih mučenika, a molitvu je izmolio don Vjenceslav Kujundžić, te se s par riječi obratio nazočnima.
– Sjetimo se svih naših poginulih hrvatskih branitelja, i nikada ne zaboravimo što se događalo u Domovinskom ratu, što se dogodilo u Vukovaru. Vidite što se događa u Hrvatskoj, ovi na vlasti žele pogaziti sve za što ste se borili u Domovinskom ratu. Zato nam je još više potrebno zajedništvo, s kojim smo i pobijedili u Domovinskom ratu – kazao je don Vjenceslav.

Tekst i foto: Dominik Tomašević

DalmacijaDanas

Komentiraj