uvijek na mreži

Splitski HNS: Amandmanom smo osigurali sredstva za spomenik Zdenku Runjiću

Više od 15 godina nakon odlaska velikana hrvatske glazbe Zdenka Runjića konačno je napravljen iskorak prema osiguravanju sredstava u gradskom proračunu za izgradnju spomenika pokojnom glazbeniku u užem dijelu Splitu, poručuju iz HNS-a. Dodaju kako su podržali inicijativu glazbenika Mirelle Meić i Gorana Karana te su s predstavnicima Grada Splita postigli konsenzus da se usvoji HNS-ov amandman na gradski proračun za 2021. godinu za kapitalni projekt Javni spomenici, i to s 400.000 kuna na 700.000 kuna. 

Time su osigurana sredstva da se konačno krene u izgradnju spomenika Zdenku Runjiću, kao i Oliveru Dragojeviću, u gradu pod Marjanom.

– Smatramo da bi se Grad Split trebao odužiti našim glazbenim velikanima Zdenku Runjiću i Oliveru Dragojeviću postavljanjem spomenika u užem dijelu grada i time odati počast njihovom nemjerljivom glazbenom doprinosu. Tu ne govorimo samo o splitskoj sceni, već i o hrvatskoj glazbenoj baštini. S obzirom na ranije pokrenutu inicijativu, amandmanom HNS-a omogućuje se da Zdenko Runjić u Splitu konačno dobije i spomenik – poručio je iz splitskog HNS-a.

Obitelj pokojnog Zdenka Runjića ranije je podržala ideju da splitski umjetnik dobije svoj spomenik. Inicijativa, koju su prošle godine pokrenuli glazbenici Mirella Meić i Goran Karan, napokon je došla na dnevni red predstavnika gradske vlasti. Izgradnja spomenika Zdenku Runjiću, po svemu sudeći, bit će uvrštena u prijedlog proračuna za 2021. 

– Split se svome velikanu mora primjereno odužiti – poručuju iz HNS-a.

Komentiraj